Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

S-a finalizat proiectul european de 83 mil. lei pentru reabilitarea spitalului de urgenţă din Baia Mare

0 70

Consiliul Judeţean Maramureş a finalizat implementarea unui proiect european de peste 83 mil. lei (18,7 mil. euro) ce a presupus reabilitarea, modernizarea şi echiparea spitalului judeţean de urgenţă ’’Dr. Constantin Opriş’’ din Baia Mare.

Proiectul a fost demarat în 2010, fiind finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea totală a proiectului este de 83.135.079,35 lei din care, valoare totală eligibilă – 56.755.818,71 lei, valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR – 48.242.445.90 lei, reprezentând 85%, iar valoare eligibilă nerambursabilă din Bugetul naţional: 13%, adică 7.378.256,44 lei. Contribuţia Consiliului Judeţean Maramureş este de 11.557.094,06 lei, din care: contribuţia la cheltuieli eligibile – 1.135.116,37 lei reprezentând 2%, iar contribuţia la cheltuieli neeligibile – 10.421.977,89 lei.

Lucrările aferente proiectului au vizat: reabilitarea structurii de rezistenţă, alinierea construcţiei la normativele actuale de siguranţă şi foc, implementarea măsurilor necesare de respectare a normelor pentru persoanele cu dizabilităţi, reabilitarea termică a clădirii, dar şi refacerea circulaţiilor pe verticală, ventilaţie, cablaje electrice şi instalaţii sanitare, precum şi cele pentru gaze medicale. Toate aceste categorii de lucrări au fost identificate ca fiind absolut necesare pentru a rezolva pe de-o parte problemele legate de siguranţa clădirii, pe de altă parte pentru îmbunătăţirea accesului populaţiei la diversele servicii de sănătate. Prin tot ce s-a realizat, se va reuşi îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale, creşterea gradului de confort al pacienţilor, mărirea gradului de igienă şi controlul microbian, creşterea gradului de protecţie la incendii, optimizarea cheltuielilor cu utilităţile, respectarea normativelor privind siguranţa în exploatare, conservarea energiei.

„Începem să vedem roadele muncii echipei care a fost implicată în acest proiect, care a pornit greu, a continuat şi mai greu, s-a împotmolit la un moment dat, dar care – iată – s-a finalizat. Acest proiect a fost o provocare atât pentru noi, cât şi pentru medici şi pentru pacienţi.” – a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Sorina Pintea a precizat: „Am fost rugată să invit la această conferinţă şi echipa, dar n-ar fi intrat cu toţii în această sală, pentru că suntem foarte mulţi. A fost o perioadă foarte dificilă şi am emoţii, pentru că, realmente, nu-mi vine să cred. Suntem foarte mândri că am ajuns la finalul acestui proiect. Însă proiectele instituţiei noastre nu se termină aici.”

Preşedintele Zamfir Ciceu a accentuat că nu trebuie să se confunde reabilitarea Spitalului Judeţean cu reabilitarea aparaturii medicale, întrucât aceasta din urmă nu face parte din obiectul proiectului care tocmai s-a finalizat.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More