Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

S-a modificat schimbarea: Pensia poate fi cumulată cu salariul în cazul angajaţilor de la stat

0 75

cupoane pensie

Camera Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă a unor parlamentari PSD, PC şi de la minorităţi prin care se permite cumulul pensiei cu salariul şi în cazul angajaţilor din sistemul public.

Senatul a respins acest proiect anterior, însă Camera Deputaților, ca for decizional, a dat undă verde. La vot a participat și premierul Victor Ponta, proiectul fiind adoptat cu 220 de voturi ”pentru”, 6 voturi ”împotrivă” și 41 de abțineri.

Prin acest proiect legislativ se abrogă prevederile din legea 329/2009 potrivit cărora se interzice cumulul pensiei cu salariul în cazul angajaţilor din sistemul public pentru care nivelul pensiei nete aflată în plată depăşeşte câştigul slarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului.

Legiuitorii consideră că ”prin stabilirea imperativă a limitei cuantumului pensiei până la care se poate realiza cumulul cu salariul, se produc discriminări, dar şi limitări ale accesului şi dreptului la muncă în sistemul public, pentru persoane cu pregătire temeinică, experienţă şi expertiză în anumite domenii, cum ar fi apărare, ordine publică, siguranţă naţională, compartimentele de protecţie a informaţiilor clasificate, departamentele de poliţie comunitară, oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară, precum şi multe alte autorităţi şi instituţii publice”.

De această reglementare vor beneficia persoanele aflate sub vârsta standard de pensionare, precum cadrele militare disponibilizate ca urmare a reorganizării armatei, personalul militar şi salariaţii civili din cadrul unităţilor militare. Camera este forul decizional, iar legea merge la promulgare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More