Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

S-a predat lucrarea Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică din Gherla – GALERIE FOTO

0 125

Pentru promovarea Municipiului Gherla prin punerea în valoare a patrimoniului arhitectural, natural și spiritual, se înființează “Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Gherla”.

Gherla este singurul oraș din România care a fost construit în secolul al XVIII-lea după un plan prestabilit și a cărui construcție s-a păstrat până în prezent. Faptul că stilul baroc domină se datorează pătrunderii stilului baroc în Transilvania o dată cu fondarea Armenopolisului de către coloniștii armeni, veniți din Moldova la inițiativa și cu permisiunea Curții Imperiale de la Viena. În pofida importanței acestei zone urbane, valorile patrimoniului construit sunt practic şterse chiar şi din memoria culturală colectivă locală, acest fenomen conducând la o degradare avansată a acestei moşteniri construite. Intenția administrației locale este de a contracara acestă degradare.
Importanța economică, culturală și reprezentativă a zonei istorice pentru localitate este evidentă. Pe lângă numărul mare de monumente istorice cu o valoare arhitecturală certă și resursele de apă terapeutică și nămol din zonă, un aspect relevant este și caracterul multietnic și multiconfesional al municipiului, care a fost cea mai mare comunitate armenească din România în urmă cu circa un secol. Zona centrală concentrează mărturiile istorice ale coexistenței mai multor etnii – armeni, români, evrei, maghiari.
Numărul mare de obiective de patrimoniu arhitectural și spiritual reprezintă un potențial ridicat pentru atragerea de turiști și vizitatori, cu impact pozitiv asupra mediului de afaceri local, a pieței muncii și a veniturilor la bugetul local.

Noul centru de informare și promovare turistică este amplasat într-o clădire monument istoric din centrul orașului, în Piața Libertății nr.3, unde s-a reabilitat spațiul necesar prin îmbunătățirile de ordin estetic și technic. Spațiul cu o suprafață totală de 81.44 mp beneficiază de două accese cu ușă dublă într-un spațiu destinat standurilor cu pliante, din care se intră în zona principală a centrului: spațiul de informare prevăzut cu zona birourilor, zona de așteptare și un grup sanitar. A treia încăpere are rol de spațiu pentru expoziții. Lucrările de reabilitare sânt terminate, urmând ca în cursul săptămânii să se facă recepția. Pasul următor după aprobarea înființării Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Gherla este obținerea certificatului de acreditare, angajarea personalului calificat ca agent de turism sau ghid turistic, a unui director al centrului și respectarea unui program minim de funcționare de luni până duminică, între orele 10,00-17,00.

Primarul Municipiului, Marius Călin Sabo consideră că promovarea turismului trebuie să fie o prioritate în următoarea perioadă, ținând cont de faptul că este vorba de unul din vectorii importanți de dezvoltare. La care se adaugă poziția geografică favorabilă și accesibilitatea ridicată a municipiului; disponibilitatea unei forțe de muncă numeroase și califcate; existența unui mediu nonguvernamental activ. Edilul susține că turismul are un efect multiplicator, pentru că determină creșterea vânzărilor de bunuri și de servicii și provoacă, în paralel, si alte efecte secundare ce se răsfrâng pozitiv asupra economiei locale și naționale. Trebuie să conștientizăm că este o industrie în care merită să investim. – declară Sabo.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More