Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Sălaj – În primele locuri ale mortalității infantile

0 147

Sălajul se află printre județele cu cea mai mare rată a mortalității infantile, menționează un raport al Organizației „Salvați Copiii”.

Un raport prezentat de Organizaţia „Salvaţi Copiii”, bazat pe datele finale ale Institutului Naţional de Statistică, procesate pentru anul 2018, plasează judeţul Sălaj pe podiumul clasamentului naţional, cu a treia cea mai mare rată a mortalităţii infantile, scriu reporterii de la Adevărul.

Potrivit raportului, la nivel naţional, acest indicator a scăzut la 6 la mia de copii născuţi vii, cea mai mică rată, de 3 la mie, se înregistrează în judeţul Dâmboviţa. Judeţele fruntaşe sunt Tulcea, cu 14,7 la mia de copii născuţi vii, Botoşani, cu 12 la mie, şi Sălaj, cu 11,1 la mie.

Medicii admit că aceste cifre sunt îngrijorătoare, dar subliniază că definiţia mortalităţii infantile nu precizează locul sau cauzele de deces.

Tot potrivit celor de la Adevărul, în 2018, la SJU Zalău au venit pe lume 1.731 de copii, dintre care 171 prematuri. În ceea ce priveşte cauzele acestor evenimente destul de îngrijorătoare jurnaliștii Adevărul o citează pe Dr. Melinda Baizat, medic specialist neonatolog şi şefa Secţie Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău care afirmă că un rol important îl joacă lipsa de educaţie a viitoarelor mame, dar şi faptul că provin din medii sărace, fără acces la asistenţă medicală.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More