Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Sălaj: Îngropată în grădina casei, după ce familia a refuzat să achite taxa cerută de preoți

0 63

O femeie din Sălaj a fost îngropată în grădina casei deoarece parohul local a pretins o taxă de 1.000 de lei pentru ca bătrâna să fie înmormântată în cimitirul din sat.

În această situaţie s-a ajuns din cauza unei taxe pe care consiliul parohial al bisericii ortodoxe din satul Gârceiu a pretins-o familiei femeii în schimbul permisiunii de a-şi îngropa moarta în cimitir, iar familia a refuzat să plătească.

Fiica femeii, Marieta Chira, spune că discuţiile au început în seara zilei de marţi, 20 octombrie, când ginerele ei a luat legătura cu coratorul bisericii ortodoxe, pentru a anunţa decesul bătrânei şi pentru a vedea ce demersuri erau de făcut, având în vedere faptul că defuncta trecuse, de câţiva ani, la cultul greco-catolic şi că, din acel moment, nu mai achita taxa de cult la biserica ortodoxă (singura din sat), scrie adevarul.ro.

”Mi-am spus că mama n-ar fi fost niciodată de acord cu aşa ceva, că doar e cimitirul satului, nu cimitirul ortodox. Aş fi înţeles dacă era vorba despre o instituţie care administrează cimitirul, ca la oraş. Atunci aş fi fost de acord cu taxa”, a declarat femeia pentru sursa citată.

A doua zi, membrii familiei au încercat să găsească înţelegere la preotul ortodox. ”I-a spus soţului meu că singura soluţie pentru a putea intra în cimitir este să plătim taxa. Când soţul meu l-a întrebat ce se întâmplă dacă noi, totuşi, mergem şi facem groapa, preotul a zis că este caz penal”, mai spune femeia.

De cealaltă parte, preotul Gabriel Gârdan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sălajului, susţine că taxa nu este discriminatorie şi că, de-a lungul timpului, ea a fost aplicată, atunci când a fost cazul, fără a se ţine cont de confesiune.

”Este vorba despre o hotărâre a consiliului parohial luată în urmă cu mai mulţi ani, înainte ca preotul de acum să fie numit în sat. Prin această hotărâre s-a stabilit ca în cazul persoanelor care nu-şi achită contribuţia anuală, atunci când au nevoie de loc în cimitir să se perceapă această taxă, destinată administrării cimitirului. Nu este încasată de preot, ci de consiliul parohial, şi nu este pentru un serviciu religios, ci este o taxă pentru locul de veci”, a precizat preotul.

În ziua înmormântării, însă, preotul s-a răzgândit și a anunțat familia că poate să o îngroape pe femeie în cimitirul ortodox, însă fiica femeii nu a mai vrut acest lucru, bătrâna fiind îngropată în grădina casei.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More