Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Sălaj: Numărul deceselor cauzate de ger s-a mărit

0 46

Dacă în ultimele zile ale anului trecut solicitările la Serviciul de Ambulanță Județean Sălaj nu au fost la fel de numeroase ca în alți ani, perioada sărbătorilor fiind una dintre cele mai liniștite din ultima perioadă în ceea ce privește cazurile de urgență, nu același lucru se poate spune despre primele zile ale acestui an.

Odată cu înăsprirea condițiilor meteorologice și a venirii gerului, cazurile de urgență s-au înmulțit, iar mai multe persoane au murit din cauza frigului.

Potrivit managerului Serviciului de Ambulanță Județean Sălaj, Liviu Balint, de Crăciun și Anul Nou nu s-au înregistrat multe urgențe, fiind o perioadă liniștită.

Lucrurile s-au schimbat însă după data de 2 ianuarie, când numărul de solicitări de ajutor la numărul uni de urgență 112 a crescut cu 50% față de media celorlalte luni.

Din păcate, nu există zi de când s-a lăsat frigul să nu avem două – trei persoane decedate din cauza gerului„, a declarat Liviu Balint pentru Graiul Sălajului.

Acesta confirmă faptul că persoanele decedate din cauza frigului nu sunt oameni ai străzii, ci bătrâni bolnavi cronici, a căror stare de sănătate se agravează din cauza expunerilor prelungite la ger.

Tocmai de aceea, în zilele cu temperaturi extrem de scăzute, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.

În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protectie adecvate – căciuli, mănuși, ghete călduroase etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceala, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului.

Specialiștii de sănătate publică din Ministerul Sănătății recomandă ca, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.

Sunt indicate consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea băuturilor alcoolice.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor -aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau sa fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

 

O atenție deosebită trebuie acordată în această perioadă și persoanelor cunoscute că locuiesc singure, în special dacă este vorba despre bătrâni sau bolnavi. Este recomandat ca astfel de persoane să fie vizitate măcar o dată pe zi de către rude, cunoscuți sau vecini pentru a se verifica starea acestora de sănătate.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More