Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Sălaj și Maramureș rămân pe lista focarelor de pestă porcină

0 100

Pesta Porcină dă încă bătăi de cap autorităților. Sălajul și Maramureșul rămân pe lista focarelor.

Printr-un comunicat de presă ANSVSA transmite că la această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 275 de localităţi din 20 de judeţe, cu un număr de 1.027 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale. În alte 3 judeţe există doar cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 365.403 porci afectaţi de boală şi există 1112 cazuri la mistreţi.

Printre județele afectate se află Sălajul și Maramureșul. În ultimul județ au fost eliminate trei focare de PPA, însă au fost înregistrate 2 cazuri la mistreţi. Totodată în judeţul Sălaj există 2 focare în gospodăriile populaţiei şi 44 de cazuri la mistreţi.

Amintim că prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

Totodată ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Totuși până la acest moment în județele Sălaj și Maramureș nu sunt înregistrate persoane sau entități economice ce ar fi primit despăgubiri din partea statutului.

Reprezentanții ANSVSA precizează și faptul că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More