Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Sălajul răvășit de vremea rea

0 1.234

Mai mute localități din județul Sălaj au fost răvășite de vremea rea. Ploi torențiale, scurgeri de ape de pe versanți, revărsare de pâraie și pagube semnificative.

„Potrivit situaţiei operative centralizate privind fenomenele hidrometeorologice periculoase produse în 17 martie, rezultată ca urmare a informărilor comunicate de către Centrele Locale pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU), precum şi a raportului Grupului de Suport Tehnic Inundaţii – Sistemul de Gospodărire a Apelor Sălaj, la nivelul judeţului Sălaj au fost afectate cinci comune (Ileanda, Nuşfalău, Sărmăşag, Ip şi Marca), respectiv nouă localităţi (Ileanda, Perii Vadului, Nuşfalău, Bilghezd, Sărmăşag, Lompirt, Ilişua, Marca şi Ip).” au declarat reprezentanții Prefecturii Sălaj.

Astfel, ploile torenţiale au provocat scurgeri de apă de pe versanţi, băltiri de ape interne şi revărsare unor pâraie locale, fiind afectate 701 hectare de teren arabil, 12 hectare de păşuni, şapte fântâni, cinci anexe gospodăreşti, patru poduri, trei kilometri de drum judeţean şi 8,2 kilometri de străzi.

Pe drumul naţional DN 1C, la km 108 + 800, pe o secţiune de 50 metri liniari drumul este afectat de alunecări de teren, apărând un gol sub covorul astfaltic. În prezent drumul este semnalizat rutier cu „‘drum în lucru”, prima bandă fiind închisă circulaţiei. Echipa de specialişti şi utilaje din cadrul Secţiei Drumuri Naţionale Zalău se află în prezent la faţa locului, în vederea stabilirii măsurilor imediate şi lucrărilor care se impun pentru înlăturarea efectelor alunecărilor de teren.

În intervalul de atenţionare „Cod Portocaliu”, observatorii hidrometrici au supravegheat situaţia nivelurilor şi cantităţilor de precipitaţii căzute, iar specialişti din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Sălaj au monitorizat permanent situaţia hidrometeorologică din teren.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj s-a întrunit sâmbătă, 17martie, ora 19:00, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj, în şedinţă extraordinară, în care au fost adoptate măsuri de prevenire şi răspuns în cazul situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteorologice vizate de „Codul Portocaliu”.

În acest sens, prefectul Florin Florian a emis un ordin privind instituirea permanenţei la nivelul primăriilor Boghiş, Bobota, Ip, Marca, Nuşfalău, Valcău de Jos, Cizer, Crasna, Horoatu Crasnei, Măerişte, Pericei, Sărmăşag, Şimleu Silvaniei şi Vârşolţ pentru intervalul de atenţionare „Cod Portocaliu”.

La nivelul primăriilor menţionate s-a asigurat permanenţa cu personalul instruit în vederea primirii înştiinţărilor, prognozelor şi avertizărilor hidrometeorologice, aplicării măsurilor prevăzute în planul local de apărare împotriva inundaţiilor şi luarea tuturor măsurilor necesare pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă create şi intervenţia cu forţe locale şi utilaje proprii. De asemenea, s-au activat SVSU din Sărmăşag, Ileanda, Marca, Ip şi Nuşfalău, care au luat măsurile necesare pentru avertizarea populaţiei, intervenţii pentru scurgerea apelor şi evaluarea operativă a efectelor şi pagubelor.

Prefectul judeţului Sălaj, Florin Florian, a emis luni, 19 martie, un ordin privind constituirea unei comisii mixte, formată din specialişti, în vederea constatării pagubelor şi stabilirea de măsuri în vederea atenuării efectelor produse de alunecările de teren şi scurgerile de pe versanţi.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More