Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Salariile angajaților din Primăria Dej cresc, în medie, cu 350 de lei. Costan Morar: ”Toată lumea se aștepta să explodăm?”

0 723

Discuții aprinse azi în ședința Consiliului Local Dej, unde, la primul punct al ordinii de zi s-a aflat proiectul de hotărâre privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Dej și din serviciile publice din subordinea Consiliului Local al Municipiului Dej.

La ședință au participat și sindicaliști din Primăria Dej, în timp ce câteva zeci de alți angajați așteptau pe holuri sau în curtea instituției pentru a vedea ce se decide în ședință.

”Suntem obligați, în calitate de primar și consilieri locali, să găsim soluția pentru aprobarea legii salarizării. În această perioadă am avut discuții cu angajații primăriei, m-am consultat la nivel județean și chiar național, cum să procedăm în așa fel încât să găsim o soluție bună la legea salarizării.

Sigur că primarul este pus la mijloc într-o situație foarte delicată: pe de o parte dorești să mulțumești angajații, pe care-i reprezinți la nivelul instituției, și pe cealaltă parte să faci eforturi pentru a asigura funcționarea municipiului și dezvoltarea lui. Între cele două dorințe este foarte greu să găsești un echilibru.

Am încercat să nu scădem salariile existente, să încercăm chiar să plusăm aproape pe toată linia, începând de la muncitori la inspectori, la conducere, dar cu un echilibru. E o creștere, nu mare, undeva la 350 de lei net, dar este o creștere, care ne dă posibilitatea să ne încadrăm în acest buget și suntem sustenabili pentru a distribui sume pentru dezvoltarea orașului. Sunt foarte multe proiecte unde noi trebuie să mergem cu cotă de cofinanțare, pe linie de învățământ, sănătate, infrastructură, locuri de joacă. Deci lucrurile astea nu putem să nu le luăm în calcul.

Am avut o discuție la nivelul sindicatului în urmă cu 3-4 zile, am dat toate informațiile, corect, transparent, după două zile ne-am reîntâlnit. La prima întâlnire toți au fost mulțumiți, acum se pare că nemulțumirile sunt mari. Vin în fața dumneavoastră cu această propunere. Pe de o parte să ne încadrăm în buget, pe de altă parte doresc ca și angajații, contractuali și funcționari publici, să se responsabilizeze mai mult.

Încercăm împreună să facem ceva pentru comunitate, că asta este emblema noastră, a angajatului primăriei”, a spus primarul Costan Morar la începutul ședinței în prezentarea proiectului de hotărâre.

”Sper că domnul primar, în stabilirea acestor grile, a discutat cu șefii de birouri și cu fiecare responsabil în parte și mi-aș dori ca pe viitor să fie niște principii foarte clare pentru stabilirea acestor salarii. Categoric, unul dintre criteriile principale să fie criteriul de performanță”, a spus consilierul PSD Andrei Bradea.

Din partea opoziției, primul care a luat cuvântul a fost Aurelian Mureșan: ”Pentru buna funcționalitate a administrației, noi am susținut și când s-a votat această lege și acum, în această hotărâre de consiliu local noi nu vom vota pentru această hotărâre, susținând în continuare că acest corp al funcționarilor publici trebuie să fie independent și profesionalizat într-o țară ca România.”

În completare, Marius Butuza, consilier PNL, a spus că ”nu pot fi de acord cu așa ceva, pentru că o asemenea abordare transformă funcționarul public dintr-un om care ar trebui să aibă demnitate și onestitate într-o posibilă slugă a unor șefi temporari, ceea ce este o atingere gravă adusă principiilor democrației. Ca urmare îmi rezerv dreptul de a mă abține și de la comentarii suplimentare și de la vot.”

La ședința de consiliu de azi a participat și Daniel Ciașcai, reprezentantul sindicatului din Primăria Dej.

”Noi, salariații din Primăria Dej, am primit coeficient de ierarhizare de la comună sub 3.000 de locuitori până la nivel de oraș de 20.000 de locuitori. Noi am fost luați la o consultare superficială, fără un proces-verbal încheiat. Noi am participat din dorința de a lămuri această problemă a consultării.

Avem nemulțumiri în ceea ce privește că pe grila de salarizare la funcțiile de conducere apar funcții de conducere care nu există în organigramă și care împing pe ceilalți salariați în spate, iau din fondul de salarizare, deci automat celelalte funcții sunt diminuate.Noi am solicitat ca să existe în grila de salarizare doar ce există în statul de funcții.

Altă problemă ar fi că legea precizează bugetul stabilit. În acest sens, bugetul de la începutul anului ar trebui să fie luat în calcul la aceste grile. În plus, pe parcursul anului, bugetul salarizării a fost diminuat, ilegal spunem noi, cu peste un milion de lei. Acest lucru, categoric că la această oră a găsit bugetul diminuat față de cel pe care l-ați aprobat în februarie. Aceste fapte ne-au adus să vă facem această adresă”, a spus Daniel Ciașcai, care a venit la ședința de consiliu alături de câteva zeci de angajați din primăriei, nerăbdători să afle și ei cu cât le vor fi majorate salariile.

Ca răspuns, primarul Costan Morar a readus în discuție veșnica problemă a datoriei publice rămasă moștenire din perioada când primar era Ioan Ungur: ”Fostul primar a luat 300 de miliarde de lei bani împrumut, am plătit până acum 100 de miliarde și 200 dobânzi. Mai avem de plătit încă 600 de miliarde încă 10 ani de zile.

Au apărut câteva funcții în listă, dar legea ne-a cerut acest lucru, chiar dacă acele funcții nu le regăsim la noi”, a lămurit și nu prea problema primarul Dejului.

Consilierul local PSD Laura Boian a ținut să corecteze afirmațiile reprezentantului sindicatului, spunând că acea diminuare a bugetului de salarii nu se poate face fără o hotărâre de consiliu: ”Nu se pot trimite bani de la salarii la alte tipuri de cheltuieli pentru că asta e deturnare de fonduri. Deci aici chiar sunteți prost informat. Eu am studiat aceste grile și am observat câteva inadvertențe, dar consider că salariile sunt cât de cât rezonabile, mai ales că în învățământ, vă spun din experiență, nu sunt asemenea salarii. Probabil că acum toată lumea se va gândi că ar fi bine să vină să lucreze în primărie. Nu ne putem compara cu primăriile din alte comune, sau din alte localități, pentru că nu avem același buget. Și de asemenea, ne putem trezi că în luna noiembrie sau decembrie nu mai avem buget să plătim aceste salarii pe care le avem acum.”

Un cuvânt de spus referitor la acest subiect a avut și viceprimarul Teodora Muncelean: ”Principiile la care făcea referire domnul lider de sindicat nu sunt luate întocmai din noua lege. Sunt trunchiate și chiar lucruri esențiale lipsesc (n.r. din adresa trimisă de sindicat către Primăria Dej). Eu îi recomand să studieze mai atent aceste principii, să vadă că se pune baza unei alte abordări a salariilor din administrație. Îi invit să studieze acele principii și să vadă motivele pentru care primarul împreună cu executivul au apreciat că în momentul acesta poate fi făcută o asemena ofertă salarială.”

În încheiere, primarul Costan Morar a declarat că a studiat cu mare atenție noua lege și a încercat să creeze un echilibru astfel încât să împace pe toată lumea, dar să aibă în continuare la dispoziție un buget pentru dezvoltare: ”Responsabilitatea înseamnă și să lași fonduri pentru dezvoltarea orașului. Toată lumea se aștepta să explodăm? Am încercat să fim echilibrați, să nu piardă nimeni și am rezolvat acest lucru. N-am făcut politică și nu facem politică. Discuția asta am avut-o de trei zile și se încheie aici. Pe linie administrativă mi-am făcut celelalte probleme. Am terminat discuțiile pe salarizare! Dacă la anul o să fie cu 5, 10, 15 la sută că dă Guvernul, respectăm grila de la Guvern. Și punct! Acesta a fost un moment, l-am depășit, echilibrat, conștient, am găsit soluția asta, vă rog să vă pliați pe ea, pentru că Primăria trebuie să funcționeze, orașul trebuie să se dezvolte. Dânșii, la fel, sunt foarte mulți mulțumiți, sunt și nemulțumiți. Nimeni nu ne obligă să stăm într-un sistem, dacă vrem să fie peste noapte salariile duble. Trebuie să încercăm să ne pliem sistemului respectiv. Restul, de mâine, fiecare la locul de muncă să-și facă treaba, să respecte tot ce înseamnă instituția publică, programul de lucru, responsabilitatea față de ce au de făcut, fiecare în parte. Și o să cer la fiecare șef de serviciu să fie foarte atent cu evaluările la sfârșit de an. Încerc să respect pe toată lumea, și pe dânșii ca angajați, dar și dânșii să respecte comunitatea. Pentru că trebuie să facem ceva și pentru comunitate, nu putem să folosim bugetul nostru numai la salarii. Poate nici atunci nu ați fi mulțumiți. N-o să fac lucrul acesta niciodată”, a spus răspicat edilul șef.

Acestea fiind zise, s-a trecut imediat la vot, proiectul de hotărâre fiind aprobat prin votul majorității consilierilor locali, cei ai PSD votând ”pentru”, în timp ce opoziția, așa cum anunțase, s-a abținut de la vot.

Puteți vedea declarațiile integrale ale celor prezenți la ședință în materialul video de mai sus.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More