Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Salariu minim brut de 3.000 de lei pentru angajaţii din construcţii, stabilit prin acord de Guvern

0 296

Un acord între Guvernul României şi Federaţia Patronatelor Societăţiilor din Construcţii, care are scopul să susţină dezvoltarea sectorului construcţiilor în România, a fost aprobat joi, prin memorandum, în şedinţa solemnă a Executivului, desfăşurată la Alba Iulia, potrivit unui comunicat de presă.

Sectorul construcţiilor va fi declarat sector prioritar, de importanţă naţională pentru economia românească, pentru următorii 10 ani, conform acestui memorandum citat în comunicatul de presă.

„Pentru sectorul construcţii se va stabili un salariu minim brut lunar de 3.000 lei. Taxele datorate de angajator pentru forţa de muncă vor fi eliminate, iar cele ce revin angajatului se vor stabili astfel încât salariul minim net lunar să depăşească echivalentul în lei a 500 euro”, au anunţat reprezentanţii Executivului.

În plus, va fi introdusă certificarea profesională făcută de un organism de certificare neutru, alcătuit din membri ai organizaţiilor patronale reprezentative, organizaţiilor profesionale, instituţiilor de învăţământ şi specialiştii din domeniu.

„De asemenea, se vor introduce măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru. În domeniul legislaţiei, se va adopta legea Casei Sociale a Constructorilor în forma actualizată şi se va perfecţiona legislaţia privind achiziţiile publice”, se mai scrie în comunicatul de presă citat.

O altă măsură va consta în introducerea obligativităţii de acordare a avansului pentru contracte de lucrări în procent de 30%, în special pentru cele din fonduri europene şi pentru contractele de interes naţional, şi restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură, până la finalizarea proiectului.

În sprijinul finanţării sectorului de construcţii se va înfiinţa un Fond de garantare pentru construcţii, cu participarea statului în procent de 80% şi a firmelor de construcţii cu 20%.

„Acordul a fost semnat la sfârşitul şedinţei de premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţiilor din Construcţii, Valentin Petrescu. Guvernul are în vedere măsuri pentru sprijinirea acestui domeniu, ţinând seama de faptul că sectorul construcţiilor este prioritar pentru realizarea obiectivelor prevăzute în Programul de Guvernare şi că această activitate este decisivă pentru realizarea proiectelor de investiţii publice şi private”, se subliniază în comunicatul de presă al Executivului.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More