Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Salvamont-Salvaspeo Cluj – singurul serviciu public judeţean specializat în salvarea montană şi speologică din judeţul Cluj

1 242

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, a efectuat o vizită la Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, care îşi desfăşoară activitatea pe două paliere principale: salvări umane din zonele montane ale judeţului cu aflux mare de turişti şi practicanţi ai sporturilor montane, respectiv activităţi şi acţiuni de salvare din peşteri şi ape.

În cadrul acestei întâlniri, şeful serviciului, domnul Gheorghe Frăţilă, i-a prezentat preşedintelui Consiliului Judeţean atribuţiile şi activităţile realizate de către Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo în ultima perioadă de timp, respectiv coordonarea activităţilor de salvare în munţi pe teritoriul judeţului Cluj, omologarea şi dotarea unor trasee montane, supravegherea activităţilor de amenajare, întreţinerea şi reabilitarea traseelor turistice montane din judeţ, asigurarea preluării apelurilor de urgenţă privind accidentele turiştilor în munţi, asigurarea permanenţei la punctele şi refugiile Salvamont-Salvaspeo, asigurarea deplasării de urgenţă la locul solicitat, salvarea accidentatului prin acordarea primului ajutor medical, precum şi informarea turiştilor despre orice nereguli apărute pe traseele turistice (căderi de stânci, de copaci, drumuri blocate) în urma viiturilor, furtunilor, incendiilor şi calamităţilor naturale, asigurarea patrulării preventive şi căutarea persoanelor dispărute.

Am fost mai mult decât impresionat de implicarea şi dăruirea acestei echipe inimoase aparţinând Salvamont-Salvaspeo Cluj, care, împreună cu cei aproximativ 30 de voluntari activi, contribuie la creşterea securităţilor turiştilor pe teritoriul judeţului nostru, atât în zona montană, cât şi în cea carstică. Mai mult decât atât, în cursul acestui an, serviciul s-a specializat, cu 11 angajaţi, pe sectorul de scufundări în ape de mare adâncime, în vederea recuperării de obiecte şi persoane dispărute. În acest context, deşi activităţile Salvamont-Salvaspeo sunt din ce în ce mai diversificate şi adaptate nevoilor de securitate personală existente pe teritoriul acestui judeţ, calitatea serviciilor realizate este tot mai ridicată, lucru care se va observa mai ales în cursul acestei ierni, când angajaţii Salvamont vor trebui să asigure permanenţa în toate zonele de agrement montane clujene, inclusiv pe noua pârtie de la Mărişel”, a declarat Mihai Seplecan.

salvamont salvespeo cluj (2)

Consiliul Judeţean Cluj este şi rămâne un susţinător de seamă al activităţilor derulate de singurul serviciu public judeţean din judeţul Cluj care oferă siguranţă şi securitate specializată pentru mii de turişti anual. În acest sens, forul administrativ judeţean a alocat numai în cursul ultimilor doi ani aproximativ 360.000 de lei pentru dotarea autoutilitarelor gestionate, dotarea cabinetelor medicale, amenajarea exterioară a refugiului Cheile Turzii, precum şi dotări cu staţii de comunicare în reţea, defibrilatoare, tărgi, costume de scufundare, compresoare pentru echipamente de scufundare etc.

Reamintim în acest context faptul că prevenirea producerii accidentelor turistice în munţi precum şi salvarea persoanelor accidentate sau aflate în pericol în zonele montane din judeţul Cluj intră în sfera de competenţă directă a Serviciului Public Judeţean “Salvamont-Salvaspeo”, permanenţa efectuându-se la Bazele salvamont din Cheile Turzii (vara), Băişoara (iarna), Beliş (tot anul), Mărişel (iarna), iar pe durata funcţionării teleschiului, la pârtia din Feleac. Serviciul de Salvamont poate fi contactat la numărul de telefon unic de urgenţă 112.

Salvamontul Clujean a apărut în anul 1969 ca o iniţiativa a unor oameni de munte şi a continuat până în 1989 sub forma unui corp de voluntari care se auto-organizau şi finanţau. În anul 1996 s-a pus bazele unui nou Serviciu Salvamont, bazat şi acesta tot pe voluntariat, care a funcţionat astfel până în anul 2003 când a apărut H.G. nr.77 şi a luat fiinţă Serviciul Public Judeţean Salvamont Cluj, ca instituţie cu personalitate juridică, subordonată Consiliului Județean Cluj.

La momentul de faţă, Serviciul Public Judeţean Salvamont Salvaspeo Cluj este compus din 17 salvatori montani angajaţi, la care se adaugă 65 de membri voluntari (34 membri Salvamont, 20 membri Salvaspeo, 11 membri Scufundări).

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Mihai Moisei spune

    Prima poza e de la Suior, MM. Foarte bine ca exista o relatie bune intre CJ si asociatie. 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More