Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Salvamontiști surprinși de avalanșă. O femeie a murit, iar un tânăr este încă dispărut – VIDEO

0 366

Tragedie în munţii Călimani, unde trei tineri au fost surprinşi de o avalanşă în timp ce se întorceau de pe vârful Pietrosu, unde arboraseră steagul României, de 1 decembrie. O femeie (Nathy Josse) a murit, un alt alpinist (Lucian Drăgan), salvamontist voluntar, a fost scos de sub zăpadă, iar cel de al treilea (Liviu Sorin) este dat dispărut.

”Trei salvamontiști, Nathy Josse, Liviu Sorin și Lucian Drăgan, au fost surprinși de avalanșă în munții Călimani. Ei urcaseră să amplaseze drapelul național de Ziua Națională a României. Era o tradiție. Până în prezent au fost găsiți doi salvamontiști. Unul dintre ei, tânăra Nathy Josse, a fost găsită inconștientă și declarată ulterior decedată.

Cei doi bărbați sunt pompieri militari în cadrul Detașamentului de Pompieri Vatra Dornei și erau în timpul liber. Femeia este soția unuia dintre ei. Reprezentanții Parcului Național Călimani spun că locul în care cei trei au fost surprinși de avalanșă este de fapt un traseu turistic închis de foarte mult timp, pe care cei trei nu aveau ce să caute.

46 de pompieri, 9 jandarmi montani, 14 salvamontişti, 6 militari şi 7 pădurari au format echipele de căutări. În ajutor au adus şi doi câini de urmă, 10 autospeciale, două şenilate şi mai multe maşini de teren.

Vineri seară, echipele de căutări au reuşit să dea de urma unuia dintre salvamontiştii înghiţiţi de avalansă. Deşi grav rănit, bărbatul de 36 de ani este în viaţă, acesta fiind preluat de colegii săi și transportat pe jos pe o distanță de 3 kilometri până la ambulanța care l-a dus la spital. El este cel care a reuşit să sune după ajutor, imediat ce grupul lui a fost surprins de zăpadă.

„Luaţi în cercuri concentrice de la locația unde a fost găsit Drăgan, pentru că și respectivii oameni nu pot să fie la distanță mai mare de 10-20 m, nu se poate, că ei au fost toți împreună”, a îndemnat liderul echipei de căutare.
liviu sorin nathy josseLa scurt timp, o tânără, care făcea parte din grup, a fost găsită fără viaţă. Al treilea membru din grup este încă dispărut. Acesta este chiar soțul femeii decedate, un bărbat în vârstă de 40 de ani.

 

Din cauza vremii și a pericolului mare de avalanșe, orice operațiuni se vor sista pe o perioadă de trei zile, deci șansele ca al treilea salvamontist să fie găsit în viață sunt tot mai mici.

Aproape 100 de forţe de ordine l-au căutat toată noaptea, dar înspre dimineaţă au sistat misiunea din cauza viscolului. Reprezentanții Parcului Național Călimani spun că locul în care cei trei au fost surprinși de avalanșă este de fapt un traseu turistic închis de foarte mult timp, pe care cei trei nu aveau ce să caute.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More