Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Salvare contra cronometru în centrul Dejului. Un bărbat resuscitat pe trotuar – VIDEO

0 13.405

Un bărbat în vârstă de 66 de ani din localitatea Nima a fost salvat marți din ghearele morții de o femeie, aflată întâmplător prin zonă în momentul în care acestuia i s-a făcut rău.

Bărbatul era în zona centrală a orașului, în apropierea unei treceri pentru pietoni. I s-a făcut brusc rău și a căzut ca secerat la pământ, pe trotuar, în cădere lovindu-se puternic cu capul. A căzut pe burtă, chiar lângă o femeie, care n-a rămas indiferentă la suferința celui de lângă ea.

Elvira, infirmieră la Spitalul Municipal Dej, a fost omul potrivit la momentul potrivit. Experiența profesională și spiritul civic i-au dat imediat impulsul să sară în ajutorul bărbatului. L-a întors cu fața în sus, i-a verificat funcțiile vitale și a cerut imediat celor din jur să sune la numărul unic de urgență 112.

Văzând că bărbatul nu mai avea puls, eroina a demarat imediat manevrele de resuscitare, sub privirile îngrozite a zeci de trecători care de perindau prin zonă și urmăreau cu sufletul la gură ceea ce se întâmplă. Pe o ploaie rece, cu genunchii pe trotuarul înghețat, femeia a început masajul cardiac și l-a continuat minute bune, până la sosirea colegilor de la ambulanță.

În tot acest timp, nu s-a oprit nicio clipă din încercarea disperată de a resuscita victima. La sosirea ambulanței, care abia s-a strecurat prin traficul aglomerat din Dej, femeia a putut să spună doar atât: ”Rareș, până acum l-am ținut eu”, adresându-se ambulanțierului. Acesta, alături de colega lui asistentă Ioana, au preluat apoi cu rândul procedura de resuscitare a bărbatului.

Chiar dacă era epuizată după ce a aplicat singură manevrele de resuscitare minute bune, Elvira nu s-a mișcat nicio clipă de lângă victimă, a ajutat cu distribuirea materialelor medicale colegilor de pe ambulanță, a verificat permanent starea bărbatului și s-a asigurat că echipa de intervenție are toate condițiile pentru a salva victima.

Câteva minute mai târziu, o altă ambulanță a sosit la fața locului. De această dată medicul Mariana Baciu a fost cea care a venit în sprijinul colegilor ei pentru a salva viața bărbatului.

Alte minute, ce păreau o veșnicie, au trecut cu greu, timp în care echipa de medici, asistenți și infirmiera Elvira au făcut tot posibilul pentru a salva viața pacientului. Iar eforturile lor nu au rămas nerăsplătite, inima bărbatului ajungând să bată din nou. Intubat de dr. Mariana Baciu și urcat în ambulanță de ambulanțierul Sergiu, de Ioana și Rareș, cu ajutorul Elvirei, bărbatul a fost urcat în ambulanță și transportat la spital.

Aici, bărbatul a intrat din nou în stop cardio-respirator, însă a fost salvat și de această dată de echipa de medici a spitalului dejean. Marți seara, bărbatul era stabilizat, încă intubat și ajutat de aparate să respire, dar era în viață. A fost preluat de o altă ambulanță și transportat la Cluj-Napoca, pentru investigații medicale amănunțite și îngrijiri de specialitate.

Incidentul, unul ce pare banal și care are loc din păcate tot mai des, nu face altceva decât să dovedească, încă o dată, faptul că viața unui om poate fi salvată dacă ai cunoștințe minime în domeniul intervențiilor de urgență.

Acest caz, dar și multe altele care au avut loc, ar trebui să determine autoritățile locale și factorii cu funcții de decizie să deruleze mai multe programe de pregătire medicală în școli, licee, în instituții de stat și firme private, astfel încât tot mai multe persoane să știe cum se execută corect operațiunea de resuscitare. Astfel, viața multor oameni poate fi salvată de simpli trecători, de martori la evenimente de acest fel, oameni care pot să țină victima în viață până la sosirea personalului specializat de la Serviciul de Ambulanță.

Iar un  astfel de gest, prezența unui om cu cunoștințe medicale în domeniu masajului cardiac și a acordării primului ajutor, poate însemna, de cele mai multe ori, diferența dintre viață și moarte.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More