Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Salvatorii victimelor accidentului aviatic vor fi numiți Clujeni de Onoare

0 60
Foto: Off Road Transilvania
Foto: Off Road Transilvania

Pe ordinea de zi a ședinței deliberativului județean de mâine, la primul punct, se află un proiect de hotărâre privind acordarea titlului de Cetățean de Onoare al județului Cluj – ”Clujean de Onoare” pentru Gheorghe Giurgiu, Argentin Todea și Gheorghe Trif, cei trei salvatori ai victimelor accidentului aviatic din Apuseni.

Aceștia au fost primii carea au ajuns la locul accidentului aviatic și au dat o mână de ajutor la salvarea victimelor, atât la fața locului cât și prin faptul că i-au transportat până la echipajele de salvare din zonă.

„Clujul reprezintă unul dintre judeţele care găzduiesc oameni de valoare, personalităţi care au excelat şi au îmbogăţit viaţa culturală, artistică, ştiinţifică şi sportivă prin performanţele lor. Există însă şi o categorie de oameni de excepţie care, prin înaltul nivel de conştiinţă civică şi prin calităţile cu adevărat remarcabile dovedite în situaţii de criză au adus beneficii majore judeţului Cluj şi întregii Românii. Prin actele lor de bravură, recunoscute atât pe plan naţional cât şi internaţional, aceştia au reuşit să cinstească cu adevărat statutul de moţ, de român şi de OM.

Printre aceste personalităţi se numără şi cei trei săteni din comuna Horea, judeţul Alba: Gheorghe Giurgiu, Argentin Todea şi Gheorghe Trif, cei care au devenit adevărate repere morale pentru întreaga Românie după ce au reuşit să realizeze ceea ce la un moment dat părea a fi aproape imposibil: să îi găsească într-un timp record şi să îi ajute pe supravieţuitorii gravului accident aviatic care a avut loc în data de 20 ianuarie 2014, în popasul Ursoaia din Munţii Apuseni, contribuind esenţial la salvarea vieţii acestora.”, explică Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Județean Cluj, în proiectul de hotărâre al Consiliului Județean.

În același proiect, Horea Uioreanu motiveză decizia de a le acorda celor trei săteni din comuna Horea titlul de Clujean de Onoare:

”Sătenii din comuna Horea au reuşit o performanţă cu adevărat excepţională, reuşind să ajungă la locul accidentului în doar 90 de minute, după ce au parcurs pe jos aproximativ trei kilometri în condiţii extrem de vitrege, noaptea, prin pădurea deasă, înfruntând ceaţa densă, ploaia rece ca gheaţa şi zăpada care în multe locuri ajungea până la brâu.

Odată ajunși la locul accidentului, cei trei salvatori le-au oferit propriile haine victimelor care se aflau la un pas de şoc hipotermic, după care i-au transportat cu tărgi improvizate, până la drumul unde se aflau mașinile de teren ale localnicilor şi ale SMURD-ului. Solidaritatea, omenia şi spiritul de sacrificiu al celor trei săteni din Munţii Apuseni i-au determinat să-şi îndeplinească cu succes nobila misiune de a-şi servi semenii atunci când aceştia au avut nevoie disperată de ajutor. Contribuţia fundamentală şi decisivă pe care aceştia şi-au adus-o la salvarea a cinci vieţi constituie un exemplu de virtute şi devotament pentru întreaga umanitate.

De aceea, se cuvine recunoaşterea şi cinstirea meritelor celor trei săteni, precum şi întreaga admiraţie pentru virtuţile de cel mai înalt rang pe care le poartă în suflet: bravură, nobleţe, înţelepciune şi patriotism. Astfel, apreciem a fi pentru autorităţi o datorie de onoare aceea de a cinsti şi a răsplăti aceste merite aşa cum se cuvine. În acest sens, considerăm a fi oportun ca aprecierea de care aceşti veritabili eroi ai României trebuie să se bucure din partea autorităţilor administraţiei publice judeţene şi a comunităţii întregului judeţ să se materializeze prin conferirea titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului – „Clujean de Onoare” domnilor Gheorghe Giurgiu, Argentin Todea şi Gheorghe Trif”.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More