Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Sânge artificial creat de cercetătorii clujeni de la Universitatea Babeș-Bolyai

0 294

someseanul-Donare sange

Sângele artificial a devenit realitate, datorită unei echipe de cercetători din Cluj. O reţetă de sânge artificial, care conţine o proteină din viermi marini şi care s-ar dovedi util în cazul unor intervenţii chirurgicale sau al unor accidente, a fost creată de o echipă de cercetători clujeni, testele preliminare pe şoareci având rezultate încurajatoare.

Proiectul de cercetare a început în 2007. O echipă de cercetători chimiști a realizat o serie de experimente care a dus la crearea acestui nou tip de sânge.

„Din 2007 lucrăm la aceste experimente şi avem şi o finanţare specială din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Ideea este un deziderat la care s-au gândit mulţi în lume, sângele artificial, care trebuie să aibă o caracteristică pe care o consider importantă, şi anume rezistenţa la stres. Unicitatea vine din proteina unor viermi marini, care se numeşte hemeritrină, tot pe bază de fier, ca hemoglobina din sângele nostru, dar care este mult mai rezistentă la factorii de stres. Noi credem că acesta este secretul succesului şi motivul pentru care toţi cei care au încercat să producă sânge artificial au eşuat în testele clinice din cauza reacţiilor secundare ce implică factorii de stres din sânge, cum ar fi apa oxigenată, al cărei nivel din sânge depinde mult de boli, stres, efort fizic”, a detaliat dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, care face de şase ani cercetări de laborator pentru a produce sânge artificial.

Sângele incolor obţinut în laboratorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca este o premieră mondială, pentru că materia primă este formată din apă şi sare. Spre deosebire de hemoglobina umană, sângele artificial este mult mai rezistent la agenţii de stres exteriori.

Un alt avantaj importat este că acesta poate fi sterilizat, astfel că riscul infectării cu hepatita B, C sau HIV este inexistent.

În plus, se pot produce cantităţi aproape nelimitate şi apoi se pot depozita pe termen foarte lung şi fără a necesita condiţii speciale.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More