Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Șapte ani de închisoare pentru o femeie de afaceri din Gherla, pentru grup infracțional organizat și înșelăciune

0 4.581

Carmen Zina Lador, mama fondatorului Trilulilu și Zonga, Sergiu Biriș, dar și proprietara Căminului de bătrâni Zâna Bună, azil aflat în localitatea Gherla, a fost condamnată la șapte ani de închisoare cu executare.

Sentința s-a dat într-un dosar în care aceasta Ea a fost cercetată pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat și înșelăciune. De asemenea, instanța a decis ca acesteia să-i fie interzis, pe o perioadă de patru ani, dreptul de a fi contabil sau administrator la vreo societate comercială.

În același dosar a fost cercetat și Csorba Martin, om de afaceri din Gherla, aceștia fiind arestați preventiv în 2013.

„În perioada martie 2004 – iunie 2009 şi ianuarie 2012 – februarie 2013, suspecţii, în calitate de administratori la patru societăţi comerciale cu sediul în judeţul Cluj, au creat un circuit de documente contabile fictive prin mai multe societăţi comerciale, având drept consecinţă denaturarea veniturilor, cheltuielilor şi rezultatelor financiare, precum şi a elementelor de activ şi pasiv reflectate în bilanţul contabil al societăţilor precum şi sustragerea de la plata T.V.A-ului şi a impozitului pe profit.

De asemenea aceştia au efectuat, în mod repetat, transferuri a unor sume importante de bani care erau redirecţionate în alte conturi bancare, deschise pe numele lor ca persoane fizice sau în numele unor societăţi comerciale controlate de către aceştia, pentru a le ascunde şi disimula adevărata provenienţă şi pentru a justifica plata unor facturi fiscale fictive, sume ce erau încasate sau folosite de către ei. Pentru întregirea probatoriului au fost efectuate două percheziţii domiciliare, ocazie cu care au fost ridicate mai multe documente de evidenţă contabilă aparţinând societăţilor controlate de către suspecţi”, se arată într-un comunicat al anchetatorilor de la momentul arestării din 2013.

Potrivit anchetatorilor,  există probe ce demonstrează că activităţile infracţionale ale acesteia se întind pe raza mai multor judeţe, vizând societăţi din Suceava, Maramureş, Braşov, Ilfov, Cluj sau Hunedoara. Este vorba despre 10 societăţi comerciale conduse de Lador, care şi-a extins la nivel naţional reţeaua implicată în acte de evaziune fiscală, cu scopul de a îngreuna identificarea şi sancţionarea faptelor ilegale.

Lador Carmen Zina a fost achitată însă de sub acuzatie de săvârșire a infracţiunii de asociere în vederea stabilirii cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.

Hotărârea Tribunalului Cluj nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More