Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Sărbătoare la Chiuiești. Serbarea câmpenească ”Pintea Grigore Viteazul”, sărbătorită de săteni și personalități – FOTO/VIDEO

0 244

sarbatoare Pintea Grigore Viteazul Chiuiesti

Deși vremea n-a prea ținut cu organizatorii, serbarea câmpenească ”Pintea Grigore Viteazul” de la Chiuiești s-a dovedit un adevărat succes. Sute de persoane au luat cu asalt sala de spectacole a căminului cultural, pentru a asista la spectacolul folcloric pregătit de autoritățile locale, în frunte cu primarul Gavril Mihuț.

Sărbătorită încă din 1972 încoace, cu o întrerupere de doar câțiva ani, serbarea câmpenească dedicată lui Pintea Grigore Viteazul se bucură an de an de aprecierea sutelor de participanți, săteni și orășeni, oameni veniți din satele comunei, sau din localitățile învecinate, iar unii veniți chiar de peste hotare special pentru a asista la această mare sărbătoare.

Și în acest an, evenimentul de la Chiuiești, organizat de Centrul de conservare și valorificare a creației populare Cluj, alături de Consiliul Local și Primăria comunei Chiuiești, s-a bucurat de susținerea unor personalități politice ale zonei, și nu numai, oameni politici și din administrația publică din județele Cluj și Maramureș, care au răspuns cu prezența invitațiilor transmise de către Primăria Chiuiești, prin primarul Gavril Mihuț.

Amintim aici prezența la manifestările dedicate lui Pintea Grigore Viteazul a senatorului Marius Nicoară, deputații Cornel Itu și Adrian Oros, consilieri județeni Cluj Ioan Petran și Marius Mânzat, consilierul local Cluj-Napoca Dan Tarcea, primarul Dejului Costan Morar și viceprimarul Dejului Aurelian Mureșan, primarul și viceprimarul comunei Cuzdrioara, dar și reprezentanți ai instituțiilor publice din cele două județe amintite, consilieri locali și municipali.

Amfitrionul evenimentului a fost profesorul Octavian Butuza, cel care i-a încântat pe spectatori cu o prezentare de zile mari, din care nu au lipsit recitările de poezii și ode populare. Acesta i-a invitat la microfon pe unii dintre oaspeții de seamă, care au avut de transmis doar cuvinte de laudă organizatorilor și primarului din Chiuiești pentru activitatea depusă în slujba cetățenilor și pentru faptul că organizează în fiecare an astfel de evenimente, care nu fac altceva decât să păstreze viu folclorul și tradițiile populare în mintea și inima locuitorilor.

”Vreau să mulțumesc tuturor celor care sunt aici, celor dragi, prieteni adevărați, cu care eu lucrez. Este foarte important să scoți într-o comunitate ceea ce ai mai bun, ceea ce vrei să transpui în viața de zi cu zi, de aceea, prin această serbare câmpenească, pe care noi din 1972 (cu o pauză din 1992 în 1996) și până astăzi o sărbătorim, prin cântece populare, prin jocuri sportive, prin tot felul de obiceiuri și tradiții pe care vrem să le scoatem în evidență.

Astăzi vreu să fiți părtași la un eveniment mai deosebit ca altădată. Vă mulțumesc dumneavoastră prietenilor, care nu sunteți din comuna Chiuiești, cetățenilor comunei Chiuiești pentru că sunteți prezenți aici și înțelegeți că un asemenea eveniment este necesar și obligatoriu pentru a ne aminti de strămoșii noștri, pentru a ne întâlni cu prietenii noștri, pentru a asculta muzica populară tradițională românească și apoi pentru a vedea meciurile de oină, sportul nostru național românesc”, a declarat în fața celor prezenți primarul Gavril Mihuț.

După momentele solemne și discursurile invitaților, primarul Gavril Mihuț a premiat echipele de oină care s-au remarcat la cea de-a patra ediție a Cupei ”Pintea Viteazul”, pentru ca apoi, pe scenă să urce interpreți de muzică populară precum Petre Petruse, Andrei Bărbos, Ioan Dordoi, Felix Gălan, Traian și Valeria Ilea, Mihai și Maria Nemeș, dar și Taraful și dansatorii Casei de Cultură Gherla, dirijor Emil Mihai.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.992233344172766.1073742043.467241263338646&type=3

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More