Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Sărbătoare la Nireș. ”Paparudele” și capra au făcut spectacol pe ulițele satului – FOTO/VIDEO

0 88

Sarbatoarea Paparudelor Nires 2015

Localitatea clujeană Nireș, comuna Mica, a fost azi în sărbătoare, cu ocazia ”Paparudelor” eveniment de o veche tradiție, care se păstrează cu sfințenie în localitatea de lângă Dej.

Străzile și ulițele satului au fost luate cu asalt încă de la amiază de localnici, sau oameni din localitățile învecinate, care au vrut să ia parte la această sărbătoare tradițională.

După ce au ieșit de la biserică, oamenii s-au pornit în alai pe străzile localității, alături de paparude, de capră și de ceterași. Aceștia au oprit pe la casele din drumul lor, paparudele s-au udat din belșug cu apă, pentru invocare ploilor, iar capra a oferit un dans special la fiecare poartă, fiind răsplătită cu bani.

Doi tineri îmbrăcați în costume populare specifice zonei au însoțit capra la fiecare poartă, după fiecare răsplată primită de la localnici oferind un dans popular. Procesiunea, începută la capăt de sat, s-a încheiat în centrul localității, unde autoritățile locale i-au așteptat pe cei din alaiul paparudelor, dar și pe ceilalți spectatori, cu un spectacol folcloric.

Sărbătoarea paparudelor de la Nireș are o tradiție străveche, având ca scop nu doar aducerea ploii, ci și menirea de a aduce prosperitate și belșug pe ogoare și în grădinile oamenilor, sănătate îndelungată celor care participă la procesiune, ape curate în fântâni și roade bogate.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.950982211631213.1073742005.467241263338646&type=3

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More