Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Sărbătoare pe plaiurile clujene. 100 de ani de învățământ românesc la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej

0 1.048

După prestigioasa Universitate „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cei de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej au sărbătorit și ei 100 de ani de învățământ în limba română.

Azi, 9 octombrie 2019, plaiurile clujene sărbătoresc prin intermediul Colegiului Național „Andrei Mureșanu” din Dej, 100 de ani de învățământ în limba română. Această prestigioasă unitate de învățământ se aliniază astfel istoricului național și se încadrează în centenarul cultural transilvănean.

Amintim că un eveniment similar a fost sărbătorit de către Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca la data de 1 octombrie 2019. Acum este rândul învățământului liceal, cel dejean în acest caz. Colegiul Național „Andrei Mureșanu” marchează astfel o activitate de 100 de ani, 1919-2019, și sărbătorește înființarea primelor cursuri în limba română.

Activitățile, coordonate și realizare de actualul director, Emilia Mureșan, și de întreg corpul didactic al liceului, au fost încununate de prezența Inspectorului General pentru învățământ Valentin Cuibus, a domnului inspector Arion Hadrian, cărora li s-au alăturat primarul municipiului Dej însoțit de reprezentanți ai autorității locale. Totodată, festivitatea a beneficiat de prezența unor foști absolvenți ai colegiului, nume marcante acum în diverse domenii, dar și foste cadre didactice de renume. Au participat și directorii altor unități școlare.

Totul a debutat cu dezvelirea unei plăci comemorative ce are rolul de consemna cei 100 de ani de învățământ în limba română în cadrul colegiului. De asemenea în sala „Andrei Mureșanu” a fost lansat volumul Colegiul Național „Andrei Mureșanu” la 100 de ani de învățământ românesc (1919-2019), volumu apărut sub coordonarea doamnei profesor Albinetz Cristina și a elevelor Domșa-Stână Anda, Albinetz Cezara Patricia și Gliga Teodora. Lansării volumului a urmat proiecția unui film de prezentare a colegiului dejean.

Nu în ultimul rând, centenarul învățământului dejean, a fost sărbătorit și în prezența unor reprezentanți din Republica Moldova. Este vorba de directorul Andrușcă Sergiu și mai multe cadre didactice, dar și de 20 de elevi, din cadrul școlii gimnaziale publice Manoilești, raionul Ungheni.

Vivat profesores, vivat academia!

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More