Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Sărbătoare și costume populare de ziua națională la Colegiul „Andrei Mureșanu” Dej

0 547

Elevii Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Dej au venit cu un mod original de a sărbători Ziua Națională. Ei, alături de cadrele didactice, au inițiat campania „Gânduri pentru țara mea”. Sărbătoarea lor s-a lăsat cu premii, dar și cu apariția domnului primar Morar Costan care li s-a alăturat în jocul popular și a vizitat grădinița din cadru aceleiași instituții de învățământ.

Elevii și profesorii Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Dej au venit cu un mod propriu de a construi și dezvolta conceptul de identitate națională în ceea ce privește spiritul tinerilor dejeni. Aceștia au inițiat, cu ocazia împlinirii a 99 de ani de la Marea Unire, campania ”Gânduri pentru țara mea”, program ce are ca și scop principal conștientizarea apartenenței la o cultură națională originală în cadrul unei diversități culturale transilvănene, cultură ce dă dovadă de toleranță și spirit civic.

Programul a pornit de la ora 8:00, când începerea cursurilor a stat sub semnul unei multitudini de costume populare purtate atât de elevi, cât și de profesori. Astfel am fost plăcut surprins de faptul că elevii colegiului au deja o cultură a straiului popular bine fixată și sunt mândri să îl poarte cu orice ocazie. E o imagine plăcută să vezi holurile și curtea unui colegiu forfotind de culorile costumului țărănesc, tineri care scriu de zor gândurile lor îndreptate către țară fără ca nimeni să îi împingă de la spate. Fiecare pauză a stat sub semnul acestor gânduri, nucleul activității de fapt, și mi-a fost dat să citesc cuvinte precum ”Pentru România mea, dragă-mi ești tu țara mea, căci aici eu m-am născut, tot aici am și crescut”. Toate aceste idei vor sta de altfel afișate în cadrul Centrului Cultural Arta pentru a sărbători identitatea românilor.

Punctul culminant al programului a fost în pauza mare, moment în care elevii și profesorii au pornit o horă simbol a identității românilor de pretutindeni. Surpriza a fost apariția domnului primar Morar Costan care s-a prins în joc alături de elevi și profesori. De asemenea, el a vizitat și grădinița din cadrul Colegiul Național „Andrei  Mureșanu”. Finalul campaniei s-a lăsat cu premii, atât pentru cele mai frumoase straie populare, cât și pentru cele mai frumoase gânduri îndreptate către țara noastră.

Rezultatele campaniei pot fi văzute începând cu data de 4.12.2017 în cadrul Centrului Cultural Arta, unde gândurile tinerilor vor fi afișate odată cu deschiderea centrului.

  

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More