Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Sărbătoarea cântecului, jocului și portului popular românesc- Jocu’ la șură la Gherla

0 50

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, Primăria Municipiului Gherla, Casa Municipală de Cultură din Gherla, Ansamblul folcloric „Zestrea” și Grupul folcloric „Tradiții” organizează duminică, 11 septembrie 2016, începând cu orele 15.00, la Grădina de vară – Restaurant Parc – Gherla, ,,Sărbătoarea cântecului, jocului și portului popular românesc- Jocu’ la șură”, ediția a II- a.

Manifestarea propune publicului, în sens educativ, în special copiilor, tinerilor, dar și adulților, cunoașterea, promovarea și perpetuarea jocului popular autentic de șură și al horitului tradițional, introducerea acestora în circuitul valorilor spirituale românești, evidențierea și prezentarea nealterată a costumelor populare din lada de zestre a părinților și bunicilor, create și purtate în vatra satului românesc.

Proiectul este dedicat cetățenilor, oamenilor iubitori de folclor tradițional, dornici de a participa efectiv la jocul satului de altă dată, de a îmbrăca un costum popular, putând să se afirme toți cei care vor demonstra calități de horitori sau jucăuși. Pentru întregirea atmosferei, sunt invitate grupuri tradiționale de jucăuși și horitori, dar și ceterași acompaniați de grupuri instrumentale tradiționale ( Trio Transilvan – ceteră, contră și gordună) din zona etnofolclorică a Văii Someșului, al ținutului Gherlei, dar și din alte zone ale județului, reprezentative din punct de vedere folcloric.

În cadrul evenimentului va fi organizată o expoziție etnografică, cuprinzând obiecte casnice și gospodărești, dar și costume populare tradiționale – de colecție, care aparțin Muzeului ,,Poarta de su’ Feleac”.
Programul muzical va fi susținut de grupurile instrumentale – Trio Transilvan: ,,Tradiții”, primaș Mihai Zegrean, ,,Ardealul” , primaș Emil Mihaiu, iar invitatul special este renumitul ceteraș Bob Siminic. Vor hori: Vasile Soporan (Frata) – Tezaur Uman Viu, Traian Balcău, Cesărean Gheorghe, Iacob Morar (Ceanu Mare), Emil Moldovan (Poiana Frății), Victoria Roman (Orman), Teodorica Leaș (Bolduț), Grigore Sâmboan (Agrieș- B.N.), Irimie Perșa (rapsod-fluier). Vor mai evolua și grupurile folclorice de horitori și jucăuși: ,,Tradiții” al familiei Zegrean-Istici și ,,Jucăușii de la Orman”. Chizeșul sărbătorii populare va fi renumitul umorist și staroste, Gligor Bercea.

Se vor acorda premii în produse tradiționale și diplome pentru: ,,Cel mai bun jucăuș”, ,,Cea mai bună pereche de jucăuși”, ,,Cele mai frumoase costume populare” (bărbătesc și femeiesc), ,,Cea mai frumoasă pereche sau familie în costum popular”, ,,Cel mai bun horitor/ horitoare”, ,,Cel mai bun povestitor umorist” etc.

Coordonatorul proiectului este Constantin Istici, referent cultural la Casa Municipală de Cultură din Gherla.Partenerii media sunt: Radio Antena Satelor, Radio Renașterea, Gherla Info,, ,,Făclia”, ,,Gherleanul”, ,,Someșeanul”.

Pentru publicul participant, intrarea este liberă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More