Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Sărbătoarea ”Împănatul boului”, în duminica Rusaliilor la Mănăstirea

0 75

Ca în fiecare an, sărbătoarea Rusaliilor aduce în câteva localități de pe Valea Someșului o altă sărbătoare: cea a ”Împănatului boului”, tradiție respectată cu sfințenie de sute de ani.

Dacă în trecut aproape fiecare comună din zonă sărbătorea în duminica Rusaliilor ”Împănatul boului”, odată cu trecerea timpului, doar câteva sate din județele Cluj și Bistrița-Năsăud mai respectă această tradiție.

Una dintre aceste localități este satul Mănăstirea, din comuna Mica, unde duminică va fi organizată din nou sărbătoarea ”Împănatul boului”, însoțită în acest an și de un spectacol folcloric.

Astfel, conform programului stabilit de organizatori, de la ora 13, în centrul satului, boul împănat va fi așteptat de către localnici.

Îmbrăcate în straie populare de sărbătoare, fetele nemăritate au misiunea grea de a stăpâni un bou împodobit de către săteni. Iar, conform tradiției, fata care va reuși să țină în frâu boul nărăvaș se va mărita în anul următor.

O altă manifestare specifică acestei sărbători este cea în care câţiva feciori, mascaţi în draci, se plimbă pe uliţa satului cu găleți pline cu apă, cu care îi vor uda pe ceilalți săteni participanți. Obiceiul acesta are ca semnificație chemarea ploilor și sporirea fertilității solului şi prosperitatea recoltelor.

De la ora 15, va avea loc Festivalul Castelului de la Mănăstirea, spectacol folcloric în cadrul căruia vor urca pe scenă cursanții Școlii populare de artă ”Tudor Jarda”, secția Dej, Ansamblul folcloric Mugurii Mintiului și artiștii locali Felix Gălan, Ioan Dordoi, Cristina Beldean Moșuțan, Iulia Iosip Ursan și Ancuța Suciu.

Pentru dejenii care vor să participe la acest eveniment, organizatorii asigură transport pe ruta Dej Romstal-Spital-Mănăstirea, la orele 12, 14 și 20.

impanatul boului manastirea 2016

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More