Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Sărbătoarea Paparudelor, duminică la Nireș. Ghiță Munteanu, invitat special la spectacolul artistic

0 704

Primăria Comunei Mica, alături de Consiliul Local și Centru de informare turistică vă invită duminică, 17 iunie, la o nouă ediție a sărbătorii ”Paparudele” în localitatea Nireș.

După slujba religioasă, care se desfășoară între orele 9:30 – 12:00, pe străzile și ulițele satului are loc obișnuitul alai al paparudelor, urmând ca de la ora 16 organizatorii să ofere participanților un spectacol artistic.

Printre invitații din acest an la Sărbătoarea Paparudelor se află Ghiță Munteanu, Tony Oprea, Claudiu Moldovan, Ioana Maria Câmpan, Cristina Beldean Moșuțan, Zina Doboș, Cirprian Rus și Gabriel Tecar, dar și ansamblurile Mugurii Mintiului și Someșana Dej.

În folclor, paparuda este un ritual de aducere a ploii, un ritual magic, aparținând tipologiei cultelor agrare. În timp de secetă, tinerele fete din sat dansează Jocul Paparudelor, un dans rudimentar, în fuste simbolice din frunze; în timp ce femeile din sat le stropesc cu găleți de apă.

Alaiul care însoțește paparuda este alcătuit din mai multe personaje, dintre care cel puțin una-două trebuie să fie mascate. Acestea sunt dezbrăcate și apoi înfășurate în frunze si ghirlande de boz (brusture, fag, stejar, alun).

Paparuda este însoțită de un cortegiu care merge prin sat de la o casă la alta, și în curte, însoțitoarele cântă un cântec, bătând din palme, în timp ce paparuda joacă un dans săltăreț.

Paparuda invocă ploaia prin dans, prin bătăi din palme, prin răpăitul tobelor improvizate din tigăi, dar mai ales prin textul pe care trebuie să îl spună cu ardoare:

„Paparudă-rudă, / vino de ne udă / cu galeata-leata / peste toată ceata; / cu ciubărul –bărul / peste tot poporul. / Dă-ne Doamne, cheile / să descuiem cerurile / să pornească ploile, / să curgă șiroaiele / să umple pâraiele. / Hai, ploiță, hai! / udă pământurile / să crească grânele / mari cât porumbele. / Hai, ploiță, hai!”

În timpul jocului sau după terminarea lui este obligatorie udarea cu apă a paparudei, ori a întregului alai. Pentru dansul lor sunt răsplătiți prin daruri rituale ce semnifică abundența și belșugul: ouă, mălai, grâu, lapte, colaci, fructe etc.

Tradiții și obiceiuri

Ritualul Paparudelor presupune o mască vegetală, purtată de personaje pure, în special copii, care, prin diverse forme de manifestare ceremonială, invocă ploaia.

Pe lângă alaiul fetelor-dansatoare, obiceiul presupunea ca necesară udarea cu apă, făcută de toți membrii colectivității, indiferent de vârstă și sex – cel mai adesea, se face referire exclusiv la femei -, și, eventual, confecționarea unei păpuși care întruchipează Caloianul.

În unele zone, Paparudele țineau trei zile și mai ales de oamenii care lucrau cu plugul și de femeile în casă. În alte zone, se lucra până la amiază, când, întorcându-se de la arat, se udau boii de la plug, pentru a invoca ploile.

Prin alte zone, cine nu serba această zi era supus pagubei.

În funcție de satul unde jucau Paparudele, cine nu primea alaiul aducător de ploaie se zicea că nu va avea noroc în acel an.

Existau și superstiții dure. Astfel, cine lucra de zilele Paparudelor se spunea că înnebunește și se învârtește ca Paparudele.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More