Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Sărbătoarea tradițională ”Paparudele”, duminică la Nireș

0 66

Primăria și Consiliul Local ale comunei Mica organizează duminică, 17 iulie o nou ediție a sărbătorii tradiționale ”Paparudele” în localitatea Nireș.

Ca în fiecare an, evenimentul debutează cu ritualul tradițional de udare a localnicilor. Tineri costumați în paparude pornesc pe ulițele satului și se opresc la fiecare poartă, unde udă din belșug localnicii, pentru invocarea ploilor, care au darul de a aduce și în acest an roade bogate și recolte îmbelșugate pentru locuitori.

La finalul ceremonialului, paparudele, alături de localnici, se adună cu toții în centrul satului, unde organizatorii au pregătit un spectacol folcloric.

În acest an, pe scena amplasată în curtea școlii din Nireș, vor urca Ioana Breda Morar, Maria și Mihai Nemeș, Ana Maria Câmpan, Grupul Tradițional al Zegrenilor din Ceaba, Cristina Beldean Moșuțan, invitat special de la Budapesta fiind Tony Oprea.

Tinerii locului se implică an de an în organizarea acestui eveniment, iar pentru dăruirea lor, eu, în calitate de primar al acestei comune, vreau să-i asigur că împreună vom duce tradiția mai departe. Voi susține mereu aceste obiceiuri și voi fi mereu alături de cei care iubesc tradițiile din comuna noastră, care pentru noi înseamnă…acasă. Veniți cu toții dragii mei să ne bucurăm împreună de acest frumos obicei care invocă ploaia, iar bunul Dumnezeu să ne ajute să avem mult roade din belșug în comuna noastră”, spune primarul comunei Mica, Tiberiu Zelencz.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More