Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Sărutul, simbol al iubirii, celebrat azi în întreaga lume

0 668

Ziua Internaţională a Sărutului este celebrată, în fiecare an, pe 6 iulie. Semnificaţia sărutului este diferită în funcţie de zonele de pe glob. Astfel, un sărut poate exprima sentimente de dragoste, pasiune, afecţiune, respect, prietenie sau noroc.

Se estimează că în viaţa noastră primim 25.000 de săruturi şi în total petrecem câteva săptămâni din viaţă sărutându-ne. Ideea unei zile dedicate sărutului aparţine britanicilor, iar Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit o zi în care acest cel mai tandru gest să fie celebrat în toată lumea: 6 iulie.

Pare a fi un simplu gest de tandreţe extrem de personal, dar de sărut s-au ocupat filosofi, istorici şi antropologi, scriitori, pictori, sculptori sau cineaşti şi este cercetat şi defilematologie, ştiinţa sărutului.

Sărutul mărturiseşte iubirea, pasiunea, dorinţa, prietenia, încrederea, respectul, veneraţia, recunoştinţa, dar şi trădarea sau ipocrizia. Este pasional, părintesc, filial, frăţesc, prietenesc, oficial sau formal. Este legal sau interzis, e dat cu plăcere sau furat, e cerut sau chiar bine vândut.

Se estimează că în viaţa noastră primim 25.000 de săruturi, în total petrecem câteva săptămâni din viaţă sărutându-ne, majoritatea persoanelor se apleacă spre dreapta când sărută, doua treimi dintre oameni ţin ochii închişi, iar un minut de sărutări consumă 26 de calorii.

De asemenea, se pare că bărbații care îşi sărută partenerele dimineața, înainte de a pleca la muncă, au un salariu mai mare decât cei care sar peste acest gest.

Antropologii au ajuns la concluzia că obiceiul sărutului este legat de supravieţuirea speciei, iar chimiştii şi biologii care au analizat în detaliu reacţiile chimice declanşate de sărut, afirmă fie că ar fi echivalentul unui vaccin natural sau a unui drog care face creierul să secrete aceiaşi neurotransmiţători ca şi în cazul în care sărim cu paraşuta, facem bungee jumping sau alergăm, fie că, dimpotrivă, ar fi un focar de boli.

Dar, dincolo de statistici, sărutul rămâne în primul rând un gest romantic şi apoi un bun remediu natural, împotriva stresului şi a ridurilor, pentru a îmbunătăţi circulaţia şi ameliora durerile. Aşa se explică de ce atunci când mamele îşi sărută copiii care se lovesc, durerea începe să dispară.

Săruturi…. şi săruturi

Sărutul de veneraţie. Se pare că sărutul a fost introdus în viaţa publică de romani care sărutau statuile zeilor ca o formă de veneraţie religioasă, dar şi inelele sau robele conducătorilor, ca semn de supunere. Sărutul pe obraz era o formă de salut sau semnul oficial al încheierii unui contract. Împăratul roman Tiberius a interzis însă sărutul, în încercarea de a împiedica răspândirea unei boli numite „mentagra”, care îi desfigura pe cei afectaţi. În Grecia antică poziţia în societate dicta modul în care era permis sărutul: pe obraz sau pe gură – pentru cei de acelaşi rang, împăraţilor li se sărutau picioarele, iar superiorilor li se săruta mâna. Cu un sărut pe gură se încheiau şi rugăciunile în faţa lui Dumnezeu, iar obiceiul s-a păstrat până astăzi, oamenii sărută Evanghelia, crucifixul, icoanele şi moaştele sfinţilor.

Papii dădeau sărutul pământului pentru a transmite binecuvântarea lui Dumnezeu. Gestul e păstrat şi astăzi în vizitele papale. Iar, pentru sportivii învingători sărutul pământului este un semn al victoriei şi recunoştinţei.

Sărutul mirilor ca simbol al dragostei eterne îşi are originea tot la romani. În ceremoniile căsătoriilor religioase, sărutul mirilor este un simbol al uniunii spirituale, al dragostei, al armoniei şi al prosperităţii.

Sărutul interzis. Aproximativ 10% din populaţia planetei fie nu cunoaşte, fie nu admite sărutul, iar în unele culturi, obiceiul este înlocuit cu alte semne de afecţiune. În câteva țări asiatice, sărutul în public este interzis şi pedepsit prin lege.

Eschimoşii doar ating nasul de nasul partenerului, apoi trag aer adânc în piept şi expiră profund, pentru a savura „aroma” partenerului. În încheiere, cei doi parteneri îşi ating obrajii pentru câteva momente.

Pentru laponii din Europa nordică, sărutul este, de asemenea, tabu, în schimb, femeile şi bărbații dintr-o comunitate obişnuiesc să înoate goi împreună.

Tribul Tsonga din Africa de Sud se arată dezgustat la vederea europenilor care se sărută în faţa lor.

Au fost moment de-a lungul istoriei în care, din cauza epidemiilor care făceau sute de mii de victime, sărutul a fost interzis prin lege şi chiar pedepsit cu moartea, de exemplu în timpul epidemiilor de ciumă din secolul al XV-lea.

Dar şi acum există multe legi cel puțin ciudate cu privire la sărut. De exemplu, în statul american Indiana este interzis ca un om cu mustaţă să sărute în mod obişnuit pe cineva, iar în Connecticut este interzis ca bărbaţii să îşi sărute nevestele duminica.

Sărutul frăţesc, folosit şi între politicieni, combină într-o manieră formală gestul sărutului cu cel al îmbrăţişării. Unele opinii consideră gestul ca o actualizare permanentă a trădării lui Iuda.

 

 

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More