Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Scandal la Mitropolia Cluj. Mai mulţi preoţi şi teologi cer demisia decanului Facultăţii de Teologie

1 145

Pentru că au susţinut organizarea unui concert al Operei Naţionale în Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca, decanului Facultăţii de Teologie a UBB, Vasile Stanciu, şi consilierului cultural al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, li se cer demisiile.

Revolta preoţilor, monahilor şi teologilor clujeni a fost iscată de susținerea organizării unui concert al Operei Naţionale în Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca.

„Întrucât în urma protestului justificat al mai multor preoţi, monahi şi teologi administraţia Mitropoliei Clujului nu a anulat concertul simfonic organizat în Catedrala Mitropolitană, contrar canoanelor Bisercii noastre Sfinte şi contrar învăţăturii Sfinţilor Părinţi, mai mulţi preoţi, monahi şi teologi cerem de urgenţă demisia consilierului cultural al Mitropoliei, Bogdan Ivanov, a directorului Radio Renaşterea, Paul Siladi, şi a decanului Facultăţii de Teologie, Vasile Stanciu. Considerăm că aceasta este picătura care a umplut paharul revoltei şi a nemulţumirilor credincioşilor ortodocşi cu privire la mai marii Bisericii Ortodoxe care, în loc să se ocupe de sufletele credincioşilor în această perioadă binecuvântată de Dumnezeu, a Postului Mare, au cu totul şi cu totul alte preocupări, contrare menirii lor, numai din dorinţa de a-şi satisface cultul personalităţii”, se arată în comunicatul semnat de teologul Valentin Guia.

Acesta a dezvăluit faptul că în timpul pregătirilor pentru concert, care au loc în Catedrala Mitropolitană, s-a perturbat programul de rugăciune din cadrul Postului Mare, iar iconostasul ar fi fost zgâriat de muncitorii care se ocupau de pregătirile pentru repetiţiile la concert.

„Iconostasul Catedralei, peretele împodobit cu icoane ce desparte altarul de restul bisericii, este un obiect sfânt, nu se poate aşa ceva. Şi călugării Catedralei s-au revoltat. Am cerut demisia celor trei reprezentanţi ai Mitropoliei, pentru că ei sunt organizatori ai concertului din partea Mitropoliei, iar dirijorul corului de cameră <Psalmodia Transylvanica> al Facultăţii de Teologie Ortodoxă a UBB este chiar decanul Vasile Stanciu”, a spus Guia.

Opera Naţională Română Cluj-Napoca va organiza, miercuri, în premieră absolută, un concert în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, mai mulţi preoţi şi călugări acuzând că, prin acest eveniment, care implică folosirea de instrumente muzicale în lăcaşul de cult, se încalcă rânduieli şi canoane bisericeşti.

Concertul are un scop caritabil, donaţiile colectate urmând să fie oferite unei profesoare de religie care este bolnavă.

Intrarea va avea loc pe bază de donaţie în valoare de 20 de lei, fiind aşteptaţi circa 800 de spectatori.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. emil spune

    Eu sant de acord cu acest protest, insa … e ciudat ca nu a fost posibil sa se tina acest concert in alta parte.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More