Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Scandal la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Dej pe programul after-school

6 4.044

Zeci de părinți revoltați s-au adunat în această dimineață în curtea Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Dej ca urmare a deciziei conducerii instituției de învățământ cu privire la suspendarea programului after-school, cel prin care sute de elevi rămân la școală, după încheierea cursurilor.

Potrivit părinților, mulți dintre ei aflați în imposibilitatea de a-și scoate copiii de la școală înaintea programului de serviciu, conducerea instituției de învățământ a decis suspendarea programului after-school. Astfel, sute de elevi din cadrul școlii sunt nevoiți să meargă singuri acasă, până la sosirea părinților lor de la serviciu.

”Am un copil de nouă ani, el termină școala la 1 sau la 2, eu vin de la muncă după ora 5. La fel și soțul. Cât era after-school știam că e în siguranță la școală, că apoi pot să-l duc acasă. Acum ce să fac cu el? Că eu nu pot să-l scot de la școală, soțul nici el”, ne-a scris în această dimineață o mămică revoltată.

Se pare că totul ar fi pornit de la faptul că învățătoarele care sunt implicate în acest program after-school erau plătite pentru a sta cu copiii, ceea ce nu era pe placul instituției de învățământ, având în vedere că școala punea la dispoziție cu titlu gratuit sălile de clasă pentru derularea programului after-school.

Pe de altă parte, cadrele didactice implicate în acest program nu doresc să continue această activitate cu titlu gratuit, astfel că s-au regăsit în situația de opri programul. Școala dorește în continuare să pună la dispoziție sălile de clasă, pentru elevi, însă doar dacă această activitate nu are implicații financiare.

Potrivit autorităților și legislației în vigoare, programele de tipul after-school pot fi avizate doar în cazul în care asociația de părinți plătește direct casieriei școlii prestarea unor astfel de servicii. Până acum, atât la Școala ”Avram Iancu” din Dej, cât și la alte unități de învățământ, plata acestor servicii se făcea direct cadrelor didactice implicate în program, prin PFA-urile pe care acestea le dețin. Normele în vigoare spun însă că astfel de ”afaceri” nu au ce căuta în școli, astfel că părinții trebuie să plătească programul ”Școală după școală” direct unității de învățământ și nu direct învățătoarelor sau profesorilor. Iar aceștia, la rândul lor, vor fi plătiți pentru programul prestat la oră, de către instituția care i-a angajat.

În noul cod etic, intrat în vigoare pe data de 4 octombrie, articolul 9 prevede: ”Ordinul nr. 4831/2018 privind aprobarea Codului-cadru de etică al personalului didactic din învăţământul preuniversitar. Art. 9: În exercitarea activităţilor specifice (şcolare şi extraşcolare), personalului didactic îi este interzis să folosească baza materială din spaţiile de învăţământ în vederea obţinerii de beneficii materiale personale directe sau indirecte”.

Ceea ce înseamnă, spun unii inspectori şcolari, că programele after-school nu mai pot fi derulate.

În general, părinţii plătesc între 10 şi 25 de lei pe zi pentru cele patru ore în plus pe care copilul le petrece la şcoală. În unele cazuri, pe lângă plata profesorilor, în aceşti bani intră şi prânzul.

NR: Am solicitat conducerii școlii o poziție oficială pe acest subiect, însă până la momentul publicării acestui material aceasta nu ne-a fost transmisă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

 1. Ciprian M spune

  Invatatorii plateau chirie scolii, spatiul nu a fost dat gratuit!! Sunt curios daca conducerea scolii ar sta cu cate 30 de copii, cate 4 ore, zilnic gratuit, in conditiile in care astazi, orice seviciu se plateste!!!

  1. Ciprian M spune

   Cu siguranta, daca s-ar lucra gratis, ar ramane toata clasa( de aceea am scris in comentariul anterior de 30 de copii), ca si la romani, cand e gratuit, toata lumea sare…

 2. Anonim spune

  Rușine doamnei director. In loc să ne susțină se scuză susținând că respectă codul etic. Dar oare celelalte scoli de ce funcționează in continuare? Acolo nu este cod etic? Era frumos și etic dacă ne prezenta câteva soluții de rezolvare a problemei …

 3. Pepe spune

  Trăiască partidul în loc să-i ajute pe cei care muncesc susținând after school pentru a sta liniștiți la serviciu că nu mai sunt vremurile când mergeam la școală cu cheia la gât, află tot felul de motive pentru a te pune in dificultate. În loc să găsească soluții pentru a intra în legalitate ei mai bine distrug cea ce ne era folositor.

 4. Nicu spune

  E foarte corecta decizia. Felicitari d-nei Director.

 5. Danciu Dan spune

  Bravo doamna director că respectați legea ,așa ar trebui sa facem fiecare, nu pe lângă lege! Pentru domni părinți școala nu este creșă sau orfelinat ,de ce v-ați făcut copii daca nu sunteți în stare să aveți grijă de ei ???

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More