Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

SCANDAL URIAS: FBI si NSA au acces la conturile GOOGLE, Facebook, Yahoo! sau Skype!

1 54

prism-slide-4

America, in fata unui scandal urias: FBI si NSA au acces la serverele a noua giganti in domeniul Internetului pentru a supraveghea activitati in strainatate, fara a fi necesar o ordonanta din partea justitiei. Printre acestea se numara Microsoft, Yahoo!, Google si Facebook.

Documentele care descriu parteneriatul dintre Angentia Nationala americana pentru Securitate (NSA) si societati in domeniul Internetului, si o prezentare PowerPoint, au fost furnizate cotidianului american Washington Post, de catre un fost angajat in domeniul informatiilor. “O experienta directa a acestor sisteme si un sentiment de oroare fata de posibilitatile pe care le ofera au determinat un ofiter din domeniul informatiilor sa furnizeze prezentarea PowerPoint despre PRISM si alte documente Washigton Post, cu scopul de a dezvalui ceea ce el apreciaza ca este o intruziune socanta in viata privata”, se arata in articol.

Programul secret, numit “PRISM”, inceput in 2007, permite NSA sa se conecteze la serverele firmelor, printr-un portal, pentru a consulta informatii despre utilizatori despre care se creada “in mod rezonabil” ca se afla in strainatate. Legea americana ii protejeaza pe cetateni de o supraveghere fara ordonanta, dar persoanele din afara teritoriului american nu beneficiaza de aceasta protectie, astfel incat pot fi spionate in mod legal.

“Analistii care utilizeaza sistemul pe un portal de Internet la Fort Meade (o baza militara in apropiere de Washington) trebuie sa introduca «selectori» sau cuvinte de cautare, astfel incat probabilitatea ca tinta sa fie straina sa depaseasca 51%”, scrie ziarul american.

The Guardian noteaza, deasemenea, ca NSA poate sa consulte “e-mailuri, convorbiri video si audio, inregistrari video, fotografii, conversatii pe Skype – spionate in direct, transfer de fisiere, detalii de pe retele de socializare si altele”.

Peste 77.000 de rapoarte de informatii au citat PRISM.

Intr-un comunicat remis celor doua publicatii, Google a declarat ca este “foarte atent fata de securitatea datelor utilizatorilor” sai. “Divulgam date statului federal doar in acord cu legea si examinam aceste cereri cu atentie”, mai precizeaza gigantul, scrie enational.ro

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More