Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Schimbarea la fata – cunoscuta si sub numele de Transfigurarea Domnului

0 347

schimbarea la fata

 

In fiecare an pe 6 august, crestinii ortodocsi sarbatoresc Schimbarea la Fata a Mantuitorului, unul din Praznicele imparatesti ale Bisericii Ortodoxe. La fel ca multe alte sarbatori religioase, si de acest moment sunt legate o serie de credinte si obiceiuri populare. Sarbatoarea mai este numita in popor si Obrejenia, denumire ce vine din slavona şi inseamna transformare, schimbare. Denumirea în limba greaca a sarbatorii este Metamorphosis (transfigurarea). Sfantul Antim Ivireanul o numeste, sugestiv, Dumnezeiasca Infrumusetare a lui Hristos.

Schimbarea la fata Mantuitorului, cunoscuta si sub numele de Transfigurarea Domnului, este una din minunile lui Iisus Hristos mentionate in Evanghelii. Este un eveniment descris de Evangheliile sinoptice, in care Iisus se schimba la fata pe Muntele Tabor. Iisus devine stralucitor, vorbeste cu Moise si Ilie si este numit Fiul lui Dumnezeu.

Conform credintelor populare, din acest moment intreaga natura capata amprenta toamnei. Astfel, culorile florilor incep sa paleasca, apa din izvoare devine mai rece, iar fructele incep sa se coaca.

In jurul acestei sarbatori exista mai multe credinte, obiceiuri si superstitii pastrate, mai ales, la sate:

– Cei care nu tin această sarbatoare vor fi uscati si galbejiti ca florile care, de acum, incep sa se vestejeasca.

– Ferestrele nu trebuie lasate deschise peste noapte, pentru a nu intra duhurile rele

– Durerile de cap ivite in aceasta zi persista tot anul

– Daca ploua in aceasta perioada, iarna va fi bogata in ninsori

– Cei care se roaga in aceasta zi sa scape de un viciu, va fi vindecat

– Femeile care se spala in zori cu roua din gradina pot redeveni frumoase

– Nu e bine sa se spele rufe in aceasta zi

– Daca vremea se schimba brusc in aceasta zi, asa va ramane pana la Sfanta Maria Mare (15 august)
– Este bine ca, pană la aceasta data, taranii sa termine de cosit şi de adunat fanul, intrucat iarba si florile încep, de acum, sa imbatraneasca. Tot astazi, se culeg si ultimele plante de leac si incepe gustatul boabelor de struguri, acestora fiindu-le atribuit un rol vindecător, mai precis ele sunt considerate bune de leac pentru cei care au intestinele sensibile.
– De astazi, nu este indicat să te mai scalzi în apele repezi de munte. Apele se racesc, iar cerbii vin să le spurce si creste riscul imbolnavirilor, se spune în popor. Tot de acum, este bine sa nu se mai doarma afara.
– In aceasta zi se deschid Cerurile, iar cei care trec in nefiinta pot vedea Portile Raiului

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More