Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Schimbări de lege! Ce obligații au persoanele somate de polițiști

0 290

Polițiștii primesc mai multă autoritate începând cu sfârșitul lunii ianuarie, 2020.

Inspectoratul General al Poliției transmite că de la sfârșitul lunii ianuarie, 2020, polițiștii vor acționa conform unor noi modificări legislative din domeniul ordinii și siguranței publice adoptate recent.

Astfel, la data de 28 octombrie, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. Această lege permite polițiștilor un nou mod de abordare și confruntare cu persoanele ce ar reprezenta posibile pericole pentru bunăstarea și liniștea socială.

Astfel oamenii legii sunt îndreptățiți să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat. De asemenea, polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control.

Persoanele interpelate de polițist trebuie să adopte o poziție inofensivă

Cei de la IGPR definesc termenul de poziție inofensivă prin următoarele explicații:

  1. ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul;
  2.  depărtarea picioarelor;
  3.  adoptarea poziției șezut;
  4. adoptarea poziției culcat;
  5. altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană.

Totodată polițiștii sunt obligați a solicita una dintre instanțele descrise mai sus în funcție de pericolul pe care l-ar reprezenta persoana somată. Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției. Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor, transmit cei de la IGPR.

În aceeași ordine de idei, reprezentanții Poliției aduc lămuriri și asupra definiției atacului armat. Aceștia notează că Prin atac armat se înțelege atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Ce este o acțiune violentă îndreptată împotriva polițiștilor?

Nu în ultimul rând intenția unei acțiuni violente îndreptate către polițiști este interpretată ca fiind acțiunea unei persoane de a se apropia de oamenii legii chiar dacă a fost avertizat prin sintagme precum Poliția, stai!

Se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului fapta persoanei de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele: Poliția, stai! – Nu te apropia! ori de a nu se conforma solicitărilor polițistului, referitoare la renunțarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, au mai adăugat reprezentanții Poliției.

În această perioadă, la nivel național se derulează o campanie de informare atât pentru cetățeni, cât și în rândul  personalului propriu, cu privire la drepturile și obligațiile persoanelor și ale instituțiilor de aplicare a legii, conform noului cadru legal.

Aceste modificări vor intra în vigoare în 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More