Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Scrisoare deschisă a deputatului Cornel Itu către Guvernul României

0 39

Sub titulatura ”S.O.S.! Domnilor miniștri, România riscă să rămână fără terenuri agricole!”, deputatul Cornel Itu transmite o scrisoare deschisă către Guvernul României.

”Liberalizarea vânzării terenurilor agricole către străini, din 1 ianuarie 2014, a bulversat satele românești. Am subliniat încă de atunci că această prevedere ne va crea enorme și insurmontabile probleme, cu posibile efecte privind siguranța națională. Cu o absorbție slabă a fondurilor europene, insuficient modernizat, cu o populație îmbătrânită, mediul rural este în pericol de a-și pierde identitatea. Iată că, după doi ani de la liberalizarea pieţei, fără ca ţara noastră să pretindă condiţii mai restrictive pentru a vinde terenuri cetăţenilor străini, s-a ajuns la situația cumpărării masive a pământurilor, în special a celor agricole.

Contextul internaţional a devenit unul incert, nesigur în multe cazuri. În tot acest timp, terenurile sunt o realitate palpabilă, iar deţinerea lor devine cu atât mai importantă. Pe fondul suprapopulării planetei, deținerea terenurilor agricole și a rezervelor de apă începe să devină un aspect vital al supraviețuirii. Un studiu comandat de parlamentarii europeni arată că până la 40% din terenul arabil al României este controlat de străini, printre marii proprietari fiind cetăţeni libanezi, austrieci, bănci şi companii de asigurări. În ritmul acesta, având în vedere şi preţul scăzut al terenurilor, ţara noastră va deveni, în cel mai real sens al cuvântului, și nu mă feresc de cuvinte, va deveni o colonie!

Domnule prim-ministru, domnilor miniștri, este momentul să luăm o decizie fundamentală. Este momentul să acționați ferm și să renunțați la indecizie. Bulgarii au decis amânarea vânzării terenurilor către străini până în 2020. De ce să nu urmăm exemplul lor, punându-ne temporar la adăpost de eventuale situații nefericite? Strică o centură de siguranță pe un drum necunoscut? În vremuri incerte, putem să renunțăm la o certitudine fără de tăgadă, pământul, doar pentru că așa s-a scris odată pe o hârtie ștampilată? Cred că nu. Asta nu știrbește cu nimic din opțiunea noastră europeană, asumată deplin. Dar e dreptul nostru de a ne exprima plenar și decis așa cum fac și alte state europene.

Domnilor guvernanți, vă solicit să luaţi măsuri urgente pentru a opri vânzarea masivă a terenurilor agricole ale României către cetăţeni străini”, transmite deputatul dejean.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More