Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Scrisoarea deschisă a deputatului Cornel Itu către ministrul Agrculturii

0 60

Deputatul Cornel Itu a transmis o scrisoare deschisă ministrului Agriculturii, prin care solicită luarea de măsuri urgente privind  plata subvențiilor APIA.

”Domnule ministru, îngrijorarea fermierilor crescători de animale şi a cultivatorilor de terenuri din judeţul Cluj a atins cote alarmante din cauza întârzierii foarte mari a plăţii subvenţiilor, în special în zootehnie. Dacă fermierii mici care cultivă terenuri şi-au încasat sumele cuvenite, în conturile celor care cultivă suprafeţe mari nu au intrat nici acum subvenţiile. Cea mai gravă întârziere este la subvenţiile pentru ovine, caprine şi bovine, fermierii neîncasând vreo sumă de bani până la data de 1 august. Termenul limită pentru plata subvenţiilor a fost 30 iunie! Însă, în loc să se ocupe de realizarea plăţilor, conducerea MADR a prelungit acest termen până la data de 30 septembrie. Consecinţele întârzierii plăţii subvenţiilor sunt reale şi grave: fermierii se văd nevoiţi să angajeze credite bancare, situaţia fermelor se deterioriează, cresc falimentele şi creşte importul de produse animaliere din cauza scăderii efectivelor din România.

A fost nevoie de greva foamei a câtorva fermieri, pentru a se obţine încă o promisiune din partea domniei-voastre că “de luni, 1 august, subvenţiile vor fi plătite în termen de zece zile”. Nici fermierii, nici noi nu mai avem încredere în promisiuni! Neîncrederea noastră este justificată şi de faptul că moţiunea depusă în Parlamentul României pe acest subiect, votată în majoritate, nu a avut niciun efect.

Solicităm cu fermitate plata urgentă a subvenţiilor şi sancţionarea exemplară a celor din APIA (Aparat Central), vinovaţi de întârziere. Justificările pe care le-am auzit de-a lungul timpului nu sunt concludente:

– întârzierea la plată a subvenţiilor cauzată de programul software;
– întârzierea la sprijinul pentru motorină cauzată de incompetenţa angajaţilor APIA
Solicităm modificarea urgentă a softului SIVECO, stabilirea cu celeritatea a procedurilor de lucru interne şi atribuirea responsabilităţilor la nivelul APIA Aparat Central, în vederea evitării pe viitor a acestor situaţii. Cerem fermitate din partea ministrului Agriculturii în gestionarea eficientă a acestor inadvertenţe.

Vă reamintim că aceste lucruri au fost posibile în perioada guvernării social democrate, când, din plăţile directe – Campania 2015, a rezultat un procent de absorbţie de 60,22%. De asemenea, vă reiterăm angajamentul pe care vi l-aţi luat personal: “Pentru mine e important să păstrez calendarul stabilit şi să efectuez, aşa cum spune Regulamentul European, cel puţin 95% din plăţile directe până la 30 iunie”.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More