Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Se reduce vârsta de pensionare pentru cei care au lucrat în condiții speciale

0 87

batra_13344400

Angajații care au lucrat în condiții speciale sau în grupa I ne muncă primesc o veste bună din partea parlamentarilor. Senatul a avizat un proiect care vizează reducerea vârstei de pensionare.

Potrivit proiectului de lege, angajații care au lucrat cel puțin doi ani în condiții speciale vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare de un an.

Proiectul de lege prevede că pentru 2 ani munciţi în grupele speciale, pensionarea se va face cu un an mai devreme, la 4 ani munciţi în condiţii speciale, vârsta de pensionare scade cu 2 ani, iar la 6 ani munciţi, reducerea vârstei de pensionare este de 3 ani.

Legea în vigoare în acest moment prevede că, la 6 ani munciţi în conditii speciale, angajații se pot pensiona cu 3 ani mai devreme.

Proiectul de lege a primit, marţi, raport favorabil în Comisia de muncă din Senat.

„Pe ordinea de zi a Comisiei s-a aflat în dezbatere Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.55 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Această propunerea legislativă, adoptată în unanimitate de senatorii din Comisia pentru muncă familie şi protecţie socială a Senatului, modifică art. 55 şi art. 158 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul recunoaşterii grupei I de muncă pentru toţi pensionarii care au cel puţin 2 ani lucraţi în această grupă, ca fiind activitate desfăşurată în condiţii speciale, nu doar pentru cei care au efectuat un stagiu minim de 6 ani în grupa I de muncă, aşa cum prevede legislaţia actuală. De asemenea, perioadele mai mici de doi ani lucrate în locurile de muncă menţionate, vor fi recunoscute ca fiind perioade lucrate în condiţii deosebite de muncă”, se arată într-un comunicat al Comisiei de muncă din Senat.

Liviu Pop, preşedintele Comisiei de muncă a Senatului, spune că proiectul de lege reprezintă o „reparare”, explicând că, în prezent, doar cei care au lucrat efectiv peste 6 ani beneficiază de reducerea de vârstă la pensionare.

„Această initiaţitivă nu face altceva decât sa aducă la normal, să repare ceea ce legea a distrus acum mulți ani. Toţi care au până la 6 ani de zile lucraţi beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare”, a spus Pop.

Raportul de admitere a propunerii legislative va intra în dezbaterea Plenului Senatului săptămâna viitoare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More