Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Se schimbă legea achizițiilor publice. USR acuză coaliția de guvernare că dă drumul la hoție

0 240

USR acuză că, „după ce 137 de parlamentari ai coaliţiei la putere, din care 78 de la PSD, au semnat proiectul prin care se dă liber la hoţie prin modificarea Legii achiziţiilor publice, conducerea PSD anunţă că nu susţine proiectul”.

„De fapt, anunţul este doar o încercare de a-i păcăli, din nou, pe români. Ca şi alte dăţi, PSD spune una şi face alta. Alături de partenerii de la PNL şi UDMR, PSD vrea să elimine şi ultimele piedici din calea furtului deşănţat din banul public: scoate din schemă Curtea de Conturi şi măreşte de până la 10 ori pragul până la care pot fi cumpărate direct, fără proceduri transparente, bunuri şi servicii. Aceasta după ce au umflat bugetul PNDL 3 la 65,5 miliarde de lei, în timp ce românii se luptă cu facturile uriaşe şi cu inflaţia”, a transmis USR, într-un comunicat de presă.

„Este evidentă preocuparea coaliţiei PSD-PNL-UDMR pentru furt. Mufarea clientelei politice la resursele publice este punctul principal al programului de guvernare. Iar mascarea hoţiei sub motivarea absorbţiei fondurilor din PNRR este o jignire la adresa inteligenţei românilor”, a declarat Cătălin Drulă, preşedintele interimar al USR.

La rândul său, deputatul USR Stelian Ion a precizat că începe să se vadă miza guvernării PSD-PNL-UDMR şi anume miliardele care vor veni prin programul „Anghel Saligny” şi PNRR.

„Ies la lumină miza guvernării PSD-PNL-UDMR şi resorturile care au adus aceste partide împreună: împărţirea banilor publici. Miliardele care vor veni prin «Anghel Saligny» şi PNRR sunt marea preocupare a acestei coaliţii a marii prăduieli, care îşi pune acum semnătura pe un proiect de lege pentru a permite achiziţii publice fără licitaţie pentru lucrări de 5 milioane de lei. Valoarea este de 10 ori mai mare decât cea prevăzută de legea actuală. Fără licitaţie înseamnă că firmele vor fi alese direct, prietenii politici vor prospera, iar comisioanele vor fi împărţite frăţeşte. Devine tot mai clar şi de ce au nevoie de o justiţie ascultătoare şi de o presă cuminte. Hărţuirea şi intimidarea magistraţilor curajoşi şi a jurnaliştilor curioşi au şi acestea o miză: nimeni să nu mai ajungă să fie tras la răspundere, nimeni să nu mai comenteze. Coaliţia marii prăduieli vrea linişte şi obedienţă militărească”, a explicat Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei.

Prin proiectul semnat de 137 de parlamentari ai coaliţiei la putere, creşte de aproape patru ori (de la 135.060 lei la 500.000 lei) pragul valoric până la care pot fi cumpărate direct bunuri şi servicii şi este majorat de mai bine de 10 ori (de la 450.200 lei la 5 milioane lei) pragul valoric până la care pot fi achiziţionate direct lucrări.

Practic, dacă modificările propuse vor fi adoptate, autorităţile nici nu vor mai trebui să se prefacă că au mai multe oferte, mai arată sursa citată.

Vor cumpăra liniştite toalete de 80.000 de euro şi băncuţe de 1.000 de euro. Iar numărul contractelor de achiziţii directe va exploda pur şi simplu, mai acuză USR.

În plus, pentru a nu fi deranjaţi baronii locali de eventuale controale, Curtea de Conturi, instituţie independentă, este scoasă din procesul de constatare a contravenţiilor şi aplicare de sancţiuni, iar în locul ei este băgată în schemă Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, autoritate aflată în subordinea guvernului şi condusă, graţie PSD, de fosta mână dreaptă a ex-primarului Dan „Diamante” Tudorache.

„Iar culmea tupeului, semnatarii proiectului susţin că modificările propuse vor conduce „la o creştere a performanţei autorităţilor publice în administrarea şi organizarea investiţiilor şi, implicit, la atingerea obiectivelor stabilite”. Ca şi cum procedurile transparente şi licitaţiile au împiedicat până acum administraţiilor locale să facă investiţii, nu incompetenţa şi interesul manifest de spoliere a banului public. Aşa cum a făcut şi până acum, USR susţine dezvoltarea României prin investiţii, dar nu susţine furtul din bani publici şi nici schemele prin care, de 30 de ani încoace, clientela de partid se îmbogăţeşte pe spatele românilor”, conchide sursa menţionată.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More