Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Secretarul primăriei din Comuna IARA, de lângă Cluj, cercetat de procurori DNA, pentru luare de mită

0 294

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 08 septembrie 2016, a inculpatului ONACĂ OLIMPIU IOAN, secretar al primăriei comunei Iara, județul Cluj, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de
– luare de mită,
– complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2009 – 2014, inculpatul Onacă Olimpiu Ioan, în calitate de secretar al primăriei comunei Iara, a eliberat mai multe adeverințe false care au fost folosite ulterior de către nouă persoane, la obținerea de fonduri europene, acordate în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafață, pentru suprafețe de teren agricole, pe care aceștia nu le dețineau în realitate.
Până în prezent s-a stabilit că cele nouă persoane beneficiare a fondurilor europene au obținut în această modalitate în perioada respectivă, peste 1.100.000 lei .
O mică parte din sumele încasate în mod nelegal de către beneficiari a fost restituită către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, după identificarea neregulilor de către această agenție.
Din probele administrate în cauză, a mai rezultat că inculpatul Onacă Olimpiu Ioan a solicitat şi primit de la două dintre persoanele beneficiare de fonduri europene, cu titlu de mită, suma de 37.200 lei, pentru punerea la dispoziţia acestora a documentelor falsificate. Suma de bani menționată anterior a fost plătită de cei doi beneficiari în anul 2015, în două tranşe, imediat după primirea fondurilor nerambursabile.

Totodată, în timpul desfășurării anchetei penale, inculpatul Onacă Olimpiu Ioan a făcut demersuri pentru influenţarea comportamentului celorlalte persoane implicate în prezentul dosar.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

La data de 09 septembrie 2016, inculpatul Onacă Olimpiu Ioan este prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More