Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Seminar despre dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pe aeroportul Cluj

0 76

aeroportul international Cluj

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj a organizat în incinta aeroportului, seminarul de lucru cu nr.9 din cadrul proiectului „Studii pentru dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă, la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, proiect cofinanţat de U.E. prin programul TEN-T.

Seminarul a fost precedat de o conferinţă de presă privind Studiu de Fezabilitate- Activitatea nr.3, din proiect şi avizele obţinute.

În deschiderea lucrărilor seminarului, domnul David Ciceo, Director General al Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj a evidenţiat utilitatea realizării acestui proiect de transport intermodal atât pentru Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj, cât şi pentru întreaga comunitate. Un beneficiu al implementării cu succes a acestui proiect va fi creşterea numărului de pasageri şi a confortului acestora, ca urmare a punerii la dispoziţia acestora a legăturii directe aeroport – gară.

În cadrul seminarului a fost prezentată Activitatea nr.5 din proiect, care conţine “Specificaţii tehnice detaliate pentru structura de transport intermodal”. A fost prezentată lista obiectivelor din Proiectul Tehnic şi s-a abordat problema costurilor realizării terminalului intermodal şi posibilităţile de finanţare a proiectului intermodal, din fonduri europene, cu raportare directă la primul Call din programul CEF (Connecting Europe Facility) Transport, Call deschis de Uniunea Europeană, în luna octombrie a acestui an, care se va închide în 26 februarie 2015 şi care are alocat un buget de 11.93 miliarde €. Obiectivul principal al CEF Transporturi, este de a ajuta la finalizarea TEN-T Core Network până în 2030. Pentru perioada în care se derulează acest program, 2014-2020, a fost alocat un buget total de 26,2 miliarde €, în vederea cofinanțarii proiectelor TEN-T în statele membre UE. Acest program CEF, are un buget de trei ori mai mare decât predecesorul său, programul TEN-T. În acest context s-a evidenţiat necesitatea formării unei asocieri între: Consiliul Judeţean Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Primăria Comunei Apahida, Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” S.A. şi Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj în vederea depunerii documentaţiei pentru accesarea finanţării prin programul CEF.

La seminar au participat: senatori, deputaţi, consilieri judeţeni, reprezentanţi ai CFR Regională Călători, ai Primăriei Cluj-Napoca, ai Agenţiei Regionale pentru Protecția Mediului Cluj, ai Direcției de Sănătate Publică, ai Companiei de Apă Somes S.A, ai Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest, ai ROMATSA, ai ISU cât şi alţi factori interesaţi şi implicaţi în proiect.

Seminarul a cuprins, la finalul prezentărilor, o secţiune dedicată pentru dezbateri şi concluzii asupra temelor expuse.

Evoluţia pe care a cunoscut-o aeroportul în ultimii ani prin creşterea numărului de pasageri, extinderea rutelor de destinaţie şi accesarea de fonduri U.E. nerambursabile pentru realizarea proiectului „Studii pentru dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă, la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca” prin programul TEN-T, arată permanenta preocupare a echipei manageriale pentru dezvoltare şi performanţă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More