Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Sesiune de comunicări ştiinţifice dedicate ”medicinei penitenciare” în cadrul celui de-al 18-lea Congres Internaţional al tinerilor medici şi studenţilor la medicină – MEDICALIS 2017

0 295

45 de medici ai sistemului penitenciar românesc, alături de studenți mediciniști și de tineri medici din țară și din străinătate, au participat la conferinţa de prezentare a lucrărilor workshop-ului “Medicina penitenciară”. 

Evenimentul a avut loc vineri, 12 mai 2017, în cadrul celei de-a 18- a ediții a Congresului Internaţional al tinerilor medici şi studenţilor la medicină -Medicalis 2017, care se desfășoară la inițiativa Organizaţiei Studenţilor Medicinişti din Cluj, sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu, Cluj-Napoca. Administrația Națională a Penitenciarelor, prin Penitenciarul- Spital Dej, se alătură congresului, anual, în calitate de partener științific.

Cele șapte lucrări ştiinţifice prezentate în cadrul conferinței din amfiteatrul Institututului Oncologic din Cluj Napoca au abordat teme complexe din gama cazuisticii şi a provocărilor cu care se confruntă medicii din penitenciare. 

Vineri, în cadrul Congresului, a fost prezentat asistenței Proiectul MENACE (Mental health, Aging and palliative care in European prisons), care are drept scop creșterea competențelor personalului pentru gestionarea eficientă a pacienților cu tulburări mintale, precum și îmbunătățirea serviciilor de îngrijire furnizate pacienților in vârstă și a celor aflați in stadiu terminal .Proiectul urmărește sa dezvolte o abordare care să  îmbunătăţească în mod vizibil  calitatea vieţii pacienţilor atunci când se confruntă cu o boală ameninţătoare de viaţă, prin prevenirea şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea corectă şi tratamentul durerii şi al altor probleme fizice, psiho – sociale şi spirituale.

De asemenea, devenită deja tradiție, în data de 13 mai 2017, a avut loc vizita studenților mediciniști la Spitalul Penitenciar Dej. Cei 30 de viitori medici au vizitat secțiile unității, au trecut în revistă dotările și organizarea aferentă unei unități de acest gen și au avut ocazia să afle de la specialiști amănunte privind specificul muncii de medic în sistemul administrației penitenciare.

Tot sâmbătă, 13 mai 2017, alături de specialiștii din diversele ramuri ale medicinei și de studenți, la conferința Medicalis – 2017 a participat și doctorul în medicină John May, partener al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în implementarea primului proiect pilot de telemedicină din sistemul penitenciar românesc. Invitatul american este director al Health Through Walls (USA) și coordonator al comitetului medical din cadrul International Correctional and Prisons Association (I.C.P.A).

Lucrările Congresului Internaţional pentru studenţi şi tineri medici -Medicalis 2017 s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, în perioada 11- 13 mai 2017.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More