Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Sinagoga din Gherla și-a deschis joi porțile pentru public – FOTO/VIDEO

0 580

sinagoga gherla

După zeci de ani de când ultimii evrei au plecat din Romania, Sinagoga din Gherla și-a închis porțile, așternându-se uitarea asupra sa.

Cu ocazia Zilelor Municipiului Gherla porțiile acesteia s-au redeschis pentru publicul larg. Singurul păstor al Sinagogii din Gherla, Zoltan Blum, supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz a avut grijă de Sinagogă, fiind mereu la datorie. La redeschiderea porților au fost prezenți delgați din Israel, precum și păstorul lăcașului de cult, Zoltan Blum care, cu lacrimi în ochi a povestit chinurile prin care a trecut în anii ’40 în lagărele de la Auschwitz.

Trecerea anilor și-a lăsat amprenta asupra Sinagogii de pe strada Crișan din Gherla. Peste mobilier s-a așternut praful, acoperișul a început să cedeze, pereții clădiri au început să se deterioreze.

Cu ocazia redeschiderii, comunitatea Evreilor din Gherla a recondiționat sinagoga pentru a putea primi oaspeții.

La intrarea în sinagoga delegația din Israel alături de alți Evrei plecați din Gherla, printre care se numără primarul orașului Kiryat Motzkin,  Haim Zuri precum și Robert Wexler  senator al Statelor Unite ale Americi au montat o cutiuță de rugăciuni numita Mezuzah, urmată de o rugaciune, după care a continuat vizita.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.949588248437276.1073741999.467241263338646&type=3

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More