Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Sistem de operare românesc, la iniţiativa unui tânăr informatician din Cluj

0 62

Un sistem de operare produs în România ar putea înlocui cu succes multe din cele create de companiile americane de software. Este gratuit, nu are viruşi şi este mai puţin expus la atacurile cibernetice.

Iniţiativa îi aparţine unui tânăr informatician care a pornit proiectul la Cluj, apoi a cooptat specialişti IT din toată ţara. Sistemul de operare se numeşte Kogaion Linux şi este deja testat la Universitatea Politehnică din Bucureşti. Acesta ar putea fi o soluţie la pachetele de licenţe costisitoare achiziţionate pentru calculatoarele din şcoli şi licee. Creatorul spune că sistemul este sigur, iar utilizatorii îl vor putea folosi gratuit, informează tvr.ro.

Ştefan Brânduşa a început să lucreze la Kogaion Linux în urmă cu patru ani. Acum, echipa cuprinde 22 de informaticieni şi oricine poate contribui la dezvoltarea sistemului.

Kogaion Linux are aceleaşi funcţionalităţi ca orice sistem de operare comercial. Are browsere pentru internet, aplicaţii pentru birou şi playere pentru muzică. Alte peste 50.000 de programe pot fi însă instalate. Marele său avantaj este comunitatea care contribuie la dezvoltarea lui.

Echipa a realizat şi Argent Linux, un sistem pentru servere care ar putea fi folosit în domenii unde este nevoie de securitate informatică maximă, în administraţia fiscală sau in instituţiile naţionale de apărare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More