Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Sistemul Ro-Alert deficitar. Acuzații după ce oamenii din Maramureș și Sălaj au primit alerte cu întârziere

0 2.217

Câteva zeci de minute a fost întârzierea cu care sistemul Ro-Alert a trimis mesaje de avertizare populației din Sălaj și Maramureș cu privire la furtuna devastatoare care s-a produs marți.

O furtună de mari proporții, cu efect de vijelie și tornadă în anumite zone, a lovit năprasnic marți Maramureșul și Sălajul. Populația a fost avertizată despre codul roșu de vreme severă imediată, însă abia după ce grindina de mari dimensiuni și vântul au distrus mașini, case și au smuls copacii din rădăcină.

Oamenii n-au avut astfel timp să se adăpostească sau să-și protejeze mașinile și bunurile care au fost distruse de urgia naturii.

„Sistemul RO-Alert şi-a dovedit încă o dată ineficienţa marţi, 28 mai, când populaţia din Baia Mare a fost avertizată cu zeci de minute întârziere despre iminenţa căderii grindinei. USR Maramureş solicită ca cei vinovaţi să îşi asume răspunderea. Cerem măsuri urgente din partea Ministerului Afacerilor Interne, prin Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din judeţ”, se arată în postarea publicată pe pagina de Facebook a filialei USR Maramureş.

Grindina a făcut prăpăd în judeţul Maramureş, mai multe maşini fiind distruse de grindină, iar case şi blocuri au fost decopertate.

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, cere Guvernului României, printr-un comunicat remis miercuri, sancţionarea persoanelor răspunzătoare de funcţionarea deficitară a serviciului Ro-Alert.

„Vijelia care s-a abătut asupra municipiului Baia Mare în după-amiaza zilei de marţi a provocat pagube materiale însemnate. Populaţia a fost prinsă total nepregătită de furtuna care a venit din senin şi care, în mai puţin de 30 de minute, a făcut ravagii. Acoperişuri smulse, maşini avariate, geamuri sparte şi extrem de multă panică, aşa pot fi caracterizate, în câteva cuvinte, intemperiile zilei de marţi. Din nefericire, serviciul RO-ALERT, cel care avea menirea de a pregăti oamenii pentru astfel de momente neplăcute, a funcţionat extrem de deficitar spre deloc, mulţi cetăţeni plângându-se de faptul că fie au primit mesajul după ce furtuna deja trecuse, fie că nu l-au primit deloc. Preşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea, cere Guvernului României sancţiuni împotriva celor răspunzători de funcţionarea deficitară a serviciului RO-ALERT”, se arată în comunicat.

Preşedintele CJ Maramureş a subliniat că a primit foarte multe mesaje de la băimăreni, care s-au arătat extrem de nemulţumiţi de funcţionarea serviciului Ro-Alert.

„Am cerut explicaţii, încă de marţi seară, ministrului de Interne şi am primit confirmări ca mesajul a fost expediat către populaţie la două minute după avertizarea primită de la Administraţia Naţională de Meteorologie. Contează prea puţin acum, cert este că sistemul anunţat cu surle şi trâmbiţe nu funcţionează bine în astfel de situaţii limită pentru oameni”, a precizat Gabriel Zetea.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More