Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Situația asistaților social din Dej. Cu aproape 60% mai puțini decât anul trecut

0 1.683

Primăria Municipiului Dej a anunțat azi că, în urma acțiunilor desfășurate în teren și a verificării cu rigurozitate a dosarelor și situației asistaților social din municipiu, numărul acestora a fost drastic diminuat față de anul trecut.

Lupta primarului municipiului Dej, Costan Morar, cu beneficiarii de ajutoare sociale, care nu prestează munca în folosul comunității așa cum prevede legea, a dus în acest an la scăderea cu aproape 60% a numărului de persoane care beneficiază de venitul minim garantat în Dej.

Acordarea venitului minim garantat este reglementată la nivel național prin Legea 416/2001 cu modificările și completările ulterioare. Sumele pentru acordarea venitului minim garantat sunt alocate de la bugetul de stat, nu de la bugetul local, acesta fiind în cuantum de 120-150 de lei/lună.

Conform legii, beneficiarii venitului minim garantat, persoanele apte de muncă din familiile pentru care se asigură venitul minim garantat  au obligația de a  efectua lunar un număr de ore de muncă pentru acțiuni sau lucrări de interes local fără a se putea depăși regimul normal de lucru și cu respectarea normelor de securitate și igienă a muncii. O parte dintre beneficiari prezintă adeverințe medicale în baza cărora sunt scutiți de prestarea muncii.

În luna iulie a acestui an Legea 416/2001 care reglementează acordarea venitului minim garantat a fost modificată prin introducerea unui nou articol care stipulează : „Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social.”

Dosarele înregistrate pentru acordarea venitului minim garantat fac în continuare obiectul verificărilor periodice ale autorității publice locale prin anchete sociale cu respectarea cadrului legal în vigoare.

În prezent la nivelul municipiului Dej, numărul beneficiarilor venitului minim garantat înregistrați ca apți de muncă  este de 55. De la începutul acestui an ca urmare a anchetelor sociale derulate de Serviciul de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Dej,  numărul de dosare pentru acordarea venitului minim garantat s-a diminuat cu 58%.

Principalul motiv pentru care a încetat dreptul de plată a venitului minim garantat a fost neefectuarea de către beneficiari a numărului orelor de muncă pentru acțiuni sau lucrări de interes local, un beneficiar apt de muncă având obligația de a efectua o medie lunară de 24 de ore.

Aceasta este direcția fermă pe care eu ca primar voi merge în continuare. O verificare riguroasă a dosarelor beneficiarilor venitului minim garantat, dar mai ales a respectării de către cei înregistrați ca fiind apți de muncă a obligativității cu privire la efectuarea numărului de ore de muncă în interes local și a noilor reglementări privind încetarea dreptului la ajutorul social la refuzul unui loc de muncă oferit de către agenția pentru ocuparea forței de muncă”, a transmis primarul Costan Morar.

Asistati sociali  

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More