Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Soarta echipei de fotbal Unirea Dej discutată în ședința de consiliu local – VIDEO

0 533

Mircea Itu - Unirea Dej

La ședința de azi a Consiliului Local Dej a fost prezent și Mircea Itu, președintele clubului de fotbal Unirea Dej. Acesta s-a adresat primarului și consilierilor cu rugămintea ca aceștia să aprobe distribuirea de bani de la bugetul local și în acest an pentru continuarea activității echipei mari îăn Liga a III-a, dar și a grupelor de copii și juniori.

Așa cum spuneam într-un articol publicat ieri, FC Unirea Dej este la mâna consilierilor locali, care vor decide dacă mai acordă bani de la bugetul local pentru susținerea activității FC Unirea Dej.

Tocmai de aceea, președintele FC Unirea Dej, Mircea Itu a fost prezent azi la discuțiile referitoare la bugetul local al Dejului pentru anul 2015, cu scopul de a dresa încă o dată solicitarea de sprijin financiar pentru mișcarea fotbalistică dejeană din partea consilierilor locali.

Au fost foarte multe discuții în anii trecuți, chiar și la finalul anului 2014 referitor la situația financiară a clubului Unirea Dej. Noi am încheiat anul 2014 cu o datorie de 60.000 de RON care a fost achitată integral până în data de astăzi. Clubul este cu datorii zero la Finanțe, clubul este cu datorii zero la salarii și vreau să vă spun că suma salariilor datorate a fost de 20.000 de RON, adică ultimele două luni ale anului trecut. Au fost plătite integral, astăzi clubul nu are nicio datorie, este un club solvabil, care are patru jucători în ultimii șapte ani care au fost promovați în Liga 1 și opt jucători în Liga 2. Proiectul nostru în fiecare an a fost promovarea tinerilor din Dej”, a menționat Mircea Itu în ședința de consiliu local.

Acesta a făcut referire și la sprijinul pe care primarul Costan Morar s-a arătat dispus să-l acorde unei școli de fotbal înființată de fotbaliștii dejeni Paul Papp și Dan Bucșa: ”Se discută de alte școli, ne bucurăm că se vor înființa, le vom, susține chiar și noi, dar să nu uităm că Papp, Bucșa, Deac sau chiar și Gavrilaș sunt jucători care au jucat la Unirea Dej, au fost formați aici și de aici au plecat.

Vreau să vă rog să susțineți acest club, este un club înființat în 1921, nu este proprietatea mea, este proprietatea Municipiului Dej”, și-a înbcheiat Mircea Itu mesajul către primar și consilierii locali.

Consilierul local Dan Bonta și-a exprimat mirarea față de cele spuse de Mircea Itu, având în vedere că edilii locali știau că FC Unirea Dej este un club îngropat în datorii și care nu mai poate fi salvat: ”Nu cunoșteam situația. Din ceea ce s-a expus aici, noi așa știam că are clubul datorii, că este într-o situație financiară proastă. Noi foarte clar trebuie să analizăm ce facem, pentru că nu cred că ne putem permite să inventăm școli de fotbal una după alta. Dacă avem ceva, nu cred că are rost să stricăm.

În aceeași ordine de idei, Nelu Anca este de părere că acest club de fotbal este un simbol pentru Dej: ”Cred că trebuie în continuare susținu. Dacă a avut probleme, ele cred că au fost depășite și presupun că acele lucruri au fost justificate pe fondul de criză prin care am trecut fiecare dintre noi”, a spus consilierul local PSD care i-a solicitat primarului să-și expună clar, limpede, transparent și justificat viziunea referitoare la clubul de fotbal Unirea Dej.

Mai mult, Nelu Anca a mai spus că ”așa cum celelalte asociații beneficiază de cofinanțare pe proiecte eligibile, care sunt analizate, sunt justificate, și clubul de fotbal își poate depune acest proiect. Cu siguranță el va fi discutat și va fi finanțat.

De cealaltă parte, primarul Costan Morar a vrut să specifice din start că nu are cu nimeni nimic, făcând referire la zvonurile conform cărora nu ar vrea finanțarea în continuare a FC Unirea Dej pentru că ar avea o problemă mai mult sau mai puțin personală cu Mircea Itu.

Eu am avut poziția mea pe care mi-am exprimat-o în urmă cu două luni de zile, în situația în care am observat că Unirea Dej (clubul de fotbal) are datorii la cei care se ocupă cu transportul și la jucători, părinți care sunt nemulțumiți de tot ce se întâmplă acolo.

În situația în care s-au încasat acele sume pe Papp (n.r. procentul revenit Unirii Dej din transferul lui Paul Papp, pentru formarea jucătorului) s-au putut plăti datoriile în special la cei care au avut prestație fotbalistică atât la seniori cât și datoriile pentru transport și ce înseamnă alte costuri la juniori, datele problemei se schimbă.

Dar nu se schimbă în totalitate. Trebuie să înțelegem cu toții că atât Curtea de Conturi, toate controalele care vin spre noi, ne spun foarte clar că un club care este privat, dispune acel președinte de club de tot banul care intră în club, din subvenții și prin distribuție de la bugetul local și acest lucru trebuie verificat. Trebuie transparență totală, trebuie banii decontați la timp și cu acele deconturi care sunt eligibile pentru finanțarea din impozite și taxe locale, din banul public” a spus Costan Morar.

Acesta a mai amintit că în urma controlului Corții de Conturi s-a stabilit că Primăria are de recuperat 55.000 de lei de la Unirea Dej, bani pe care acum trebuie să-i distribuie clubului, pentru ca acesta, la rândul lui să-i returneze la bugetul local.

Pe de altă parte, este evident că noi mai mari sume decât le-am dat până acum nu putem distribui. Dacă până acum, din suma pe care am distribuit-o de 1,9 miliarde de lei vechi s-au acumulat datorii și acel colac de salvare a fost încasarea de pe Papp, mă gândesc ce-o să fie în continuare. Noi nu putem distribui mai mare sumă, n-o să mai fie colac de salvare la finele anului și atunci o să ajungem iar într-o situație în care jucătorii să nu fie plătiți.

Deci eu cred că responsabilitatea, domunule președinte al clubului, nu este numai a noastră, este și a dumneavoastră, să vă faceți foarte clar tot ce înseamnă management-ul clubului în acest an fotbalistic, în așa fel încât să n-ajungeți în situația în care ați ajuns”, a mai spus Morar.

În replică, Dan Bonta nu vede necesitatea investițiilor într-o nouă bază sportivă în loc să fie administrată cea deja existentă. Acesta spune că mai întâi trebuie lămurită soarta echipei de fotbal Unirea Dej, ”ca să nu ajungem în situația să amenajăm Oborul și să rămână Unirea fără activitate.”

Mircea Itu a intervenit spunând că baza sportivă de pe Obor nu trebuie să fie dedicată unei singure persoane sau club sportiv și că aceasta trebuie să poată fi folosită de orice club sportiv din Dej, indiferent că este unirea Dej, clubul lui Paul Papp, sau CFR Dej.

Vreau să vă rog să luați în considerare faptul că avem competiție până la finalul lunii mai. Dacă o stricați cu lucrări de modernizare (n.r. baza de la Obor), vom fi obligați să plecăm în altă localitate. Cu copiii noștri din Dej. Avem un angajament în fața federației ca acolo să se desfășoare meciurile oficiale și antrenamentele copiilor”, a mai spus Mircea Itu.

În urma acestor discuții, nu s-a ajuns la niciun deznodământ. Asta nu pentru că proiectul de buget pentru anul 2015 inițiat de primar nu a trecut. Ci pentru că, începând din acest an, nu se mai prevăd în proiectul de buget distribuțiile sumelor de bani către cluburile sportive, ci acestea vor fi stabilite în comisia specială pe acest domeniu din cadrul Consiliului Local Dej, și asta abia după aprobarea bugetului general de venituri și cheltuieli.

Prin urmare, soarta echipei de fotbal Unirea Dej rămâne în continuare incertă. Consilierii locali trebuie mai întâi să aprobe bugetul pe anul 2015, urmând ca apoi comisiile speciale să stabilească distribuțiile bugetare spre cluburi, asociații și fundații.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More