Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Solidaritate: SMURD Cluj ajută la transportul răniților din Colectiv în străinătate – VIDEO

0 46

Zece răniți în stare critică au fost urcați în avioane duminică seara pentru a fi transportați la clinici din străinătate, asistența medicală a acestora fiind asigurată de cei de SMURD Cluj și Târgu Mureș.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, s-a apelat la ajutorul echipajelor medicale de la Cluj și târgu Mureș pentru ca cei de la SMURD București să rămână în țară pentru misiunile ce vor urma.

Avionul de tip C17, cu care s-a făcut transportul pacienților în străinătate, a fost trimis de NATO la București, iar pilotul este american, în timp ce echipajul este unul mixt din Suedia, Norvegia, Ungaria, în timp ce echipa SMURD este din Cluj și Târgu Mureș.

Echipele medicale de transport aerian din Târgu Mureș și Cluj-Napoca, însumând 17 medici și asistenți medicali, i-au însoțit pe cei 10 răniți de la Clubul Colectiv în Marea Britanie și Norvegia, a declarat, luni, pentru AGERPRES, președintele Comisiei de medicină de urgență și dezastre din cadrul Ministerului Sănătăți, dr. Cristian Boeriu, coordonatorul UPU-SMURD Târgu Mureș.

Acesta a arătat că echipajele respective l-au anunțat duminică noaptea că transportul a decurs bine și că ei urmează să revină la Târgu Mureș și Cluj-Napoca.

Dr. Cristian Boeriu a spus că s-a luat decizia de a se trimite echipaje specializate în medicina de urgență din Târgu Mureș și Cluj-Napoca în sprijinul UPU-SUMRD București pentru a se da posibilitatea medicilor și asistenților medicali din București ‘să se odihnească’.

Echipa UPU-SMURD Târgu Mureș este compusă din trei medici primari specialiști și doi rezidenți precum și patru asistenți medicali, în timp ce de la Cluj-Napoca au participat patru medici și patru asistenți medicali.

„Echipajul medical este asigurat de SMURD Mureș și Cluj. Am păstrat colegii de la București pentru misiunile viitoare care se vor executa, dacă va fi cazul. Nu mai plecăm în Finlanda. Se va pleca acum către Marea Britanie. Pacientul care era stabilit să ajungă în Finlanda va fi luat în Marea Britanie și un alt pacient în Norvegia. Echipajul se va odihni acolo și se va întoarce la București mâine. Aeronava Spartan era gândită pentru Budapesta. La Budapesta nu mai putem trimite pacienți grav la acest moment. Acolo este amânat, este în stand by. Pentru Londra, de ieri s-a intrat în discuție de a merge cu un Hercules, dar care făcea cel puțin șase ore până în Londra. MApN s-a folosit de anumite ore care le are în fiecare an la un grup de transport al NATO. Acest avion face parte din acest grup. Am folosit orele noastre ca să vină avionul și să transporte pacienții în Anglia, cât mai repede, și în Norvegia”, a explicat secretarul de stat în MAI.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More