Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Someșul Mare, plin de gunoaie. Localnicii aruncă pe mal tone de deșeuri

0 1.815

Tone de gunoaie acoperă malurile râului Someşul Mare. Localnicii nu par deranjați că traiesc cu mizeria chiar în fața porților. Deși sunt prevăzute sancțiuni pentru depozitarea deşeurilor pe malul râurilor, acestea nu sperie pe nimeni.

Un râu de gunoaie, în asta au transformat localnicii râul Someșul Mare, care izvorăște curat din Munții Rodnei. Fenomenul este cel mai vizibil primavăra, dar pentru că lipsește zăpada, deșeurile sunt la vedere și acum. Deși priveliștea este dezgustătoare, mulți localnici nu par deranjați de tonele de gunoi din material plastic și textil care invadează malurile.

Drumul National 17D merge paralel cu râul și leagă orașele Beclean și Năsăud de stațiunea Sângeorz Băi și Pasul Rotunda. Vizitatorii care vin în zonă sunt revoltați.

Deși Bistrița-Năsăud este primul județ din țară în care s-a finalizat implementarea Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor, răul Someș arată cât de mare este eșecul. De colectare selectivă nu poate fi vorba, iar deșeurile, care ar trebui să se afle acum la reciclat, în depozitul ecologic, se înmulțesc pe malurile răului și migrează în aval cu fiecare creștere a debitului.

Există și plăcute care avertizează că aruncarea gunoaielor la rău se sancționează , dar acestea nu sperie pe nimeni. Cei care trebuie să dea amenzi sunt primăriile și Garda de Mediu. Deși autorităţile spun că aplică legea, realitatea arată cu totul altfel.

”Dezastrul este că tot noi plătim. Să facem curățenia de Paști, că așa e la români. Am aplicat o grămadă de amenzi. Ieri am prins pe unul pe Valea Cornoii, i-am căutat în gunoi, i-am găsit datele și i-am aplicat amendă”, spune Traian Ogâgău, primarul din Sângeorz Băi

Amenzile sunt cuprinse între 700 și 2000 de lei, dar până când populația își va schimbă mentalitatea, va mai curge multă apă pe Someș.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Sursa: TVR

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More