Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Spectacol ceresc la Cluj. De la Dej până la Florești, cerul a fost viu colorat la asfințit – Galerie FOTO

0 159

După-amiaza zilei de joi a adus un spectacol impresionant pentru locuitorii județului Cluj, care s-au bucurat de imagini spectaculoase cu cerul viu colorat.

În preajma asfințitului, cerul a fost colorat în cele mai splendide nuanțe, în funcție de zonă, de la galben roșiatic, la violet, de la portocaliu la lila, sau chiar roz.

Sute de ochi au stat ațintiți spre cer vreme de zeci de minute, clujenii bucurându-se de imagini magnifice, cum rar se întâmplă să vezi pe viu.

Rețelele de socializare au fost imediat inundate de zeci de fotografii surprinse de către clujeni, care au dorit să împărtășească și cu prietenii lor spectacolul ceresc.

De ce capătă cerul culori roșiatice

Soarele ar apărea alb din spaţiu pentru că lumina ce o trimite Soarele nu are doar o singură culoare, ci toate culorile la care ne-am putea gândi. Unele din ele sunt vizibile, iar lumina din spectrul vizibil poate fi roşie, portocalie, galbenă, verde, albastru, violet şi indigo (ordinea lor contează, aşa că este bine să reţineţi „ROGVAIV”). Când ochiul uman percepe toate aceste culori în cantităţi aproape egale, amestecate, precum este cazul luminii de la Soare, ochiul uman percepe alb.

Astfel, în timpul zilei, Soarele este sus pe cer şi parcurge o distanţă de aproximativ 30 de km de atmosferă. Dar la apus şi răsărit, Soarele nu mai este deasupra, ci oblic, mai aproape de linia orizontului, ceea ce face ca razele sale să vină pieziş şi să străbată o distanţă mai mare în atmosferă. Poate 40, poate 50 de km, în orice caz, mai mult. Străbatând un drum mai lung, lumina galbenă, care este cel mai la dreapta din grupul rămas ROG este deviată cel mai mult, astfel că din direcţia Soarelui noi nu vedem decât culorile R (roşu) şi O (portocaliu), drept pentru care la început Soarele va apărea portocaliu, iar pe măsură ce va coborî şi mai aproape de orizont, distanţa străbătută de lumină în atmosferă va creşte şi mai mult, până când şi culoarea O (oranj) dispare şi mai rămâne doar R (roşu).

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More