Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Spectacol pe cer: Superluna și ploaie de meteori în weekend

0 45

ploaie de stele - perseide

Pasionații de astronomie vor avea parte la finalul acestei săptămâni de două fenomene spectaculoase: superluna și Perseidele, ploaia de meteori.

În noapte de 10 august luna va ajunge la apogeu, fiind și lună plină, ceea ce va duce la fenomenul spectaculos ce poartă numele de superlună. Luna va părea cu 14% mai mare şi va fi cu 30% mai strălucitoare.

Acest fenomen spectaculos poate să afecteze puțin un alt fenomen care are loc în fiecare an în această perioadă, Perseidele.

Pentru Perseide, perioada de activitate este între 17 iulie și 24 august, în acest an perioada de apogeu fiind între 11 și 13 august.

Potrivit Organizației International Meteor, la ”orele de vârf” se vor putea observa chiar și 100 de stele căzătoare pe oră. Cea mai buna perioadă de observare este după miezul nopții până dimineața, potrivit site-ului Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Cel mai bun pentru a observa cât mai mulți meteori este un loc la țară sau la munte. Este bun și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari, însă din orașe meteorii nu se vor vedea decât într-un număr foarte mic. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More