Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Spitalul Clinic Militar de Urgenţă din Cluj va avea o secţie pentru îngrijirea pacienţilor COVID-19

0 76

Spitalul Clinic Militar de Urgenţă din Cluj-Napoca va avea o secţie pentru îngrijirea pacienţilor cu COVID-19, fiind vorba despre 30 de paturi, din care cinci de Terapie Intensivă, anunţă Ministerul Apărării. La această unitate medicală sunt deja 14 pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 cu forme medii sau severe şi un pacient în stare gravă, la ATI.

„În continuarea măsurilor adoptate de MApN pentru suplimentarea forţelor şi mijloacelor puse la dispoziţia sistemului medical pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19, din ordinul ministrului apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, Direcţia Medicală a MApN a dispus luni, 2 noiembrie, ca Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” din Cluj să devină unitate medicală de suport COVID”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Astfel, Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca se alătură celorlalte spitale din judeţ cu 30 paturi pentru pacienţi COVID-19, din care 25 pentru cazuri moderate/severe şi 5 paturi ATI pentru cazuri severe/critice.

Conform sursei citate, în prezent la Spitalul Militar din Cluj-Napoca sunt internaţi 14 pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 cu forme medii sau severe şi un pacient în stare gravă, la ATI.

„Structura spitalului permite organizarea acestui tip de asistenţă medicală, cu asigurarea circuitelor corespunzătoare, având un compartiment de boli infecţioase, un compartiment pneumofiziologie şi o secţie ATI cu dotare corespunzătoare şi personal înalt calificat, pregătit ca urmare a misiunilor de sprijin în lupta împotriva COVID-19 la care a participat în Suceava şi Iaşi. În judeţul Cluj incidenţa infectărilor cu coronavirus este foarte crescută, depăşind 5 cazuri la mia de locuitori. Astfel, capacitatea de îngrijire a cazurilor moderate, severe şi critice din judeţul Cluj a fost depăşită”, a arătat MApN.

De asemenea, începând de sâmbătă, 31 octombrie, unitatea spitalicească militară din Sibiu preia pacienţi pozitivi la infecţia cu SARS-CoV-2, având destinate şase paturi pentru pacienţii cu forme medii şi cinci paturi ATI, pentru formele severe şi grave. La acest moment, toate cele 11 locuri sunt ocupate de pacienţi, care sunt direcţionaţi la unitatea medicală militară de Spitalul Judeţean Sibiu.

De duminică, Secţia COVID-19 a Spitalului Clinic Militar de Urgenţă din Iaşi şi-a mărit capacitatea de la 16 la 30 de paturi pentru tratarea pacienţilor cu forme medii, care necesită suport de oxigen. La ora transmiterii acestui comunicat, erau internaţi în acest spital 11 pacienţi.

„Institutul Medico-Militar (IMM) sprijină Direcţiile de Sănătate Publică ale Municipiului Bucureşti şi judeţului Mureş pe două linii de efort. Un număr de 110 studenţi din anii 2 şi 3 ai IMM (70 de la Bucureşti şi 40 de la Târgu Mureş) îşi vor desfăşura în mod voluntar activitatea, începând cu 2 noiembrie, în cadrul call-center-urilor operaţionalizate de cele două DSP, pentru desfăşurarea anchetelor epidemiologice. Repartizarea studenţilor voluntari către cele două DSP se va face pe baza nevoilor zilnice de suplimentare a personalului”, mai arată MApN.

Tot pe bază de voluntariat, 62 de studenţi din anii 4, 5 şi 6 de la IMM Bucureşti şi 17 de la IMM Târgu Mureş s-au înscris pentru a-şi desfăşura activitatea în spitalele militare din ţară, în facilităţile de tratare sau suport COVID-19 sau în cele ATI. Repartizarea studenţilor se va face, de asemenea, în funcţie de nevoile unităţilor medicale.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More