Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Spitalul Orășenesc ”Dr. Ioan Pușcaș” din Șimleu Silvaniei, reabilitat prin fonduri europene

0 112

A fost semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea termică a clădirii Spitalului Orășenesc din Șimleu Silvaniei.

”În urmă cu câteva minute am semnat contractul de finanțare pe fonduri europene pentru proiectul ”Creșterea eficienței energetice a clădirii spitalului orășenesc Dr. Ioan Pușcaș”. Mă bucur că prin acest proiect infrastructura de sănătate se va îmbunătăți. Valoarea proiectului este de 2,8 milioane de euro. Mulțumesc echipei mele pentru implicare”, a spus primarul orașului Șimleu Silvaniei, Septimiu Țurcaș, imediat după semnarea contractului de finanțare.

Investiţiile propuse prin proiect vin să completeze investiţiile realizate în anii anteriori.

În anul 2009, spitalul a fost beneficiarul unui proiect de modernizare şi reabilitare a ambulatoriului integrat, proiect realizat şi implementat în 2011 de către administrația din Șimleu Silvaniei din fonduri europene.

În perioada 2011- 2012 a fost reabilitat în mare parte exteriorul clădirilor în care se desfăşoară activitatea medicală, reabilitare ce a constat în izolarea termică, schimbarea uşilor exterioare şi a geamurilor.

Proiectul de faţă vine în completarea acelor măsuri, iar acest lucru este evidenţiat corespunzător în raportul de audit energetic ce ia în calcul pentru partea exterioară doar părţile necorespunzătoare din punct de vedere al eficienţei energetice (parte vitrată, parte opacă, planşee, învelitoare), propune lucrări la instalaţii de distribuţie a agentului termic şi ACM, conformarea cu cerinţele speciale ISU în vederea asigurării securităţii în funcţionare şi propune utilizarea resurselor regenerabile ca alternativă la utilizarea combustibililor fosili.

Proiectul prevede pentru clădirea spitalului atât măsuri de creştere a eficienţei energetice cât şi măsuri conexe. Măsurile de creştere a eficienţei energetice (cu asigurarea condiţiilor de confort interior) includ următoarele tipuri de lucrări de intervenţie/activităţi aferente investiţiei de bază: 
– Înlocuirea tâmplăriei din lemn existente cu tâmplărie PVC cu 5 camere şi geam termoizolant. Se va menţine tâmplăria de PVC existentă;
– Termoizolarea planşeului spre pod şi a acoperişului (în zona tip mansardă) cu vată minerală bazaltică de 24 cm. Termoizolarea planşeului terasă cu vată minerală bazaltică de 30 cm; 
– Termoziolarea plăcii peste subsolul neîncălzit cu polistiren extrudat de 10 cm;
– Termoziolarea pereţilor exteriori neizolaţi cu vată minerală bazaltică de 10 cm. 
– Înlocuirea echipamentelor şi utilajelor din centrala termică existentă; – Înlocuirea conductelor instalaţiei de apă caldă de consum cu conducte din material plastic (PPR) izolate termic, cu tuburi din elastomer de 9 mm; 
– Înlocuirea instalaţiei de încălzire. La baza coloanelor a instalatiei de încălzire se vor monta robineti de echilibrare hidraulica; 
– Echiparea corpurilor statice de încălzire cu robineţi cu cap termostatic; 
– Schimbarea pompelor de circulaţie a agentului termic cu pompe cu reglaj electronic a turaţiei. 
– Instalarea unui sistem cu 3 pompe de caldură geotermală cu 21 de puţuri forate pentru prepararea unei părţi din necesarul de agent termic pentru încălzie; 
– Instalarea unui sistem de 40 de panouri solare pentru producerea unei părţi din necesarul de apă caldă de consum. 
– Înlocuirea instalaţiei de ventilare. Montarea de unităţi interioare de climatizare de perete, racordate şi comandate de unităţile exterioare amplasate în curtea interioară a imobilului, pentru asigurarea confortului termic în cabinete, laboratoare, birouri, saloane. Confortul termic în blocul operator si in bucatarie va fi asigurat de un sistem de introducere si evacuare aer conectat la o centrala de tratare aer incadrata in divizia de camere curate. 
– Înlocuirea instalaţiei de iluminat, inclusiv corpurile de iluminat existente ce au lampi fluorescente sau incandescente, cu corpuri de iluminat cu lampi LED. Montarea de corpuri de iluminat la patul bolnavilor care vor avea şi functia de alarmare, conformare la cerintele Normativ proiectare spitale NP014/1997. Redimensionarea circuitelor se va realiza conform Normativului I7/2011, conductor cupru cu invelis rezistent la propagarea flacarii şi emisii redus de halogen. 
– Înlocuirea celor 4 lifturi ale spitalului. Lifturile noi vor avea alimentare dublă, astfel acestea vor putea servi ca si cale de evacuare, conform cerinţelor ISU. Lifturile noi pentru pacienţi vor fi prevăzute cu panou tactil, semnalizare luminoasă şi sonoră, facilitând astfel utilizarea de persoanele cu dizabilităţi auditive sau vizuale.

”Ritmul de dezvoltare economica si sociala impus de contextul actual de dezvoltare al orasului conduce la nevoia de a avea infrastructura care sa asigure servicii medicale suficiente si de calitate, care sa sustina, dar in acelasi timp sa permita sustinerea functionarii cu costuri reduse si cu contributie la o dezvoltare durabila a societatii. Deficienţele constatate de expertiza tehnică, auditul energetic şi raportul privind vechimea lifturilor și a altor deficient constatate, ne-au obligat să obținem finanțare pentru reabilitarea spitalului. Ne bucurăm că astăzi am semnat contractul de finanțare care ne oferă posibilitatea reabilitării spitalului. Pentru că de serviciile medicale de la Spitalul Orășenesc care poartă numele celui mai cunoscut doctor român, Ioan Pușcaș, beneficiază atât șimleuanii, cât și un număr important de sălăjeni din comunele limitrofe. Este o investiție cu bani europeni atât pentru Șimleu Silvaniei, cât și pentru localitățile din jur”, precizează primarul PNL Septimiu Țurcaș.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More