Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Spitalul Penitenciar Dej: Doi medici și 12 deținuți testați pentru COVID-19. Alte zeci de teste vor fi efectuate

0 2.387

Întreg personalul Penitenciarului Spital Dej, dar și deținuții internați aici, vor fi testați pentru noul coronavirus. Asta după ce o femeie, medic cardiolog al unității medicale din Dej a fost confirmată pozitiv la testul COVID-19.

Potrivit unor surse, primele simptome în familia doamnei doctor au pornit în urmă cu mai bine de o săptămână, din partea soțului acesteia. Bărbatul a acuzat probleme de sănătate, apoi a avut și femeia simptome. La început, simptomele erau similare cu cele ale unei simple viroze respiratorii, iar ulterior doamna doctor și-a pierdut simțul gustului și al mirosului, simptome cunoscute ca făcând parte din grupa celor specifice noului coronavirus.

Abia mai apoi, la recomandarea unui medic specialist, femeia angajată a Penitenciarului Spital Dej a fost testată. Atât în cazul ei, cât și în cazul soțului, rezultatele au fost pozitive.

Chiar dacă a manifestat simptome, femeia s-a prezentat la serviciu, intrând astfel în contact atât cu personalul angajat al unității penitenciare, cât și cu deținuți.

Imediat s-a declanșat și ancheta epidemiologică, iar unitatea a fost dezinfectată. O parte dintre angajați au ales să se autoizoleze chiar în unitate, evitând astfel să meargă acasă, să nu-și pună în pericol familiile, în timp ce alți angajați au găsit alte locații de cazare pentru a se izola până la finalizarea anchetei.

Până în acest moment s-au efectuat 14 teste, fiind testați doi medici și 12 deținuți, în cazul acestora rezultatele fiind negative.

Zeci de persoane, angajați sau deținuți, vor fi testați și zilele următoare.

Conform reprezentanților Sindicatului Național al Polițiștilor din Penitenciare, începând de luni, 13 aprilie, unitatea a început prelevarea de probe din tractul respirator superior (exsudat nazal și faringian) pentru testul PCR (reacție de polimerizare în lanț) care se va face la Direcția de Sănătate Publică Cluj.

”Prelevările se realizează cu ajutorul unei echipe proprii (foto sus) formată din trei doamne pline de curaj și energie (una dintre doamne a lucrat anterior la DSP!) care pe parcursul a trei zile vor preleva probe pentru testare de la câte 50 de salariați pe zi. Fiecare din aceste trei zile critice care au început ieri, se termină cu transportul probelor la Cluj urmând primirea rezultatelor în 24 de ore (foarte rapid), aceste rezultate fiind un fel de sentințe atât pentru colegii noștri din Dej cât și pentru unitate sau sistem. Rezultatele negative de la testarea contacților direct ne dau curaj dar încă nu se poate dormi în liniște la Dej. Am aflat de la cei din Dej că și-au descoperit anxietăți și frici noi cu care s-au obișnuit și au învățat să trăiască, de mare efect fiind încurajările și susținerile sau chiar sprijinul oferit direct din alte unități, de la colegi sau prieteni ori de la persoane necunoscute până atunci”, spun reprezentanții SNPP.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More