Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Spitalul Regional Cluj: va fi construit pe 7 nivele şi va avea 849 de paturi

0 341

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, luni, după aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru Spitalul Regional Cluj, că cererea de finanţare va fi depusă în octombrie la Comisia Europeană. Investiţia depăşeşte 2,5 miliarde de lei, iar spitalul va avea 7 nivele şi 849 de paturi.

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Executivul a aprobat luni, Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii “Spital Regional de Urgenţă Cluj”.

Conform documentului, Spitalul Regional Cluj Napoca va avea o suprafaţă desfăşurată de 151.891  mp şi un număr total de 849 de paturi, din care 744 de paturi de spitalizare pentru îngrijiri acute care vor fi  împărţite între specialităţile chirurgicale şi medicale incluse în cele 6 centre. Vor exista şi 105 paturi pentru îngrijiri critice în spital (UTI, USTAC, UTI pentru arşi). Toate secţiile vor include UTI/USTAC şi o secţie de arşi.

Unitatea sanitară va deţine 19 săli de operaţie iar valoarea investiţiei  este de 2.568.751 mii lei.

”În premieră, noul SRU va fi construit în jurul unui concept organizaţional de specialităţi medicale grupate în centre. Modelul de funcţionare se bazează pe compartimentele/centrele clinice care cuprind grupuri compatibile de pacienţi şi specialităţi medicale, reflectând necesitatea unei relaţii de lucru strânse în furnizarea asistenţei acute şi de urgenţă secundară şi terţiară”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a prcizat că vor exista următoarele centre:
•        Centrul pentru cap şi gât cuprinzând specialităţi de neurologie, neurochirurgie, oftalmologie, ORL, chirurgie maxilo-facială;
•       Centrul toracic cuprinzând pneumologia, cardiologia, chirurgia toracică, chirurgia cardiovasculară;
•       Centrul abdominal cuprinzând gastroenterologie, nefrologie, urologie, chirurgie generală;
•       Centrul pentru articulaţii, coloană vertebrală şi traumă cuprinzând ortopedie & traumatologie, chirurgie plastică, arsuri, chirurgie vasculară;
•       Centrul de medicină internă cuprinzând dermatologie, medicină internă, reumatologie, boli metabolice şi endocrinologie, imunologie, hematologie;
•        Centrul pentru mamă şi copil cuprinzând ginecologie, obstetrică, pediatrie şi chirurgie pediatrică, neonatologie;
•        Paturile  pentru spitalizare de zi şi spaţiile pentru servicii medicale ambulatorii.

Spitalul va fi construit pe 7 nivele, va avea 1.396 locuri de parcare, şi pe acoperişul clădirii un heliport H-3, care va găzdui un elicopter, cu cerinţele sale operaţionale specifice.

Ministerul Sănătăţii precizează că imobilul va oferi anumite posibilităţi de flexibilitate pentru schimbarea utilizării paturilor sau adaptarea facilităţilor interne atunci când o parte a internărilor continue vor putea fi evitate şi transformate în spitalizări de zi, sau îngrijiri medicale în ambulatoriu.

”Noul SRU are la baza conceptul de clădire verde, care presupune o construcţie nouă, sustenabilă, durabilă, non-toxică, cu un impact minim asupra mediului înconjurător, cu eficienţă energetică ridicată, consum de apă redus, confort interior sporit si emisii reduse de noxe. SRU Cluj va înlocui în totalitate activitatea  Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi va absorbi unele servicii de urgenţă din alte spitale”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

“Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va furniza servicii medicale comparabile cu cele mai bune modele europene contemporane, servicii integrate de înaltă calitate, sigure, multidisciplinare pentru pacienţi. Va fi dotat cu echipamente şi aparatura de cea mai înaltă performanţă.  Acest nou model de spital va facilita accesul echitabil la servicii de calitate de prevenire, de diagnostic şi terapeutice şi va  contribui la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din regiunea NV. Estimăm că, în luna octombrie, vom depune la Comisia Europeană  cererea de finanţare pentru acest spital”,  a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, înaintea şedinţei de Guvern de luni, că se va aproba indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Regional de Urgenţă Cluj-Napoca, acesta urmând a fi dotat cu aparatură medicală şi echipamente de cea mai înaltă performanţă şi cu heliport. Investiţia este estimată la 2,5 miliarde de lei.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More